Středa, 24. dubna 2024

Další černá skládka na Liberecku. Lidé se obávají, že opět shoří

Po sérii velkých požárů nelegálních skládek panují obavy, že by mohlo hořet na dalším místě. Inspekce životního prostředí totiž odhalila černou skládku plastů ve Stráži pod Ralskem.

Další černá skládka na Liberecku. Lidé se obávají, že opět shoří

Česká inspekce životního prostředí odhalila novou skládku a pražskou firmu Akome kvůli ní potrestala pokutou 800 tisíc korun. Jenže firma se k placení ani odvozu odpadu nemá. Místní se obávají, aby se někdo stovek tun plastů jednoduše nezbavil tak, že je zapálí.

Scénář bývá podobný. Firma s nejasným pozadím doveze do Česka tuny odpadů z Německa a shrábne za to miliony. Když ji pak inspektoři začnou tlačit pokutami k tomu, aby skládku uklidila, vypukne na ní najednou požár.

Jen na Liberecku už hořely tři velké nelegální skládky. A další odhalila inspekce ve Stráži pod Ralskem. "Jedná se asi o 1030 tun plastových odpadů, konkrétně PVC," říká Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí.

Navezla je sem pražská firma Akome. Napřed dostala pokutu 80 tisíc korun. Když nereagovala, tak inspekce přitvrdila. Sankce je 10x vyšší. A reakce na to? Zatím žádná.

Reportéři TV Nova se firmu pokusili kontaktovat ve všední den, ale na adrese, kde by měla sídlit, podle všeho žádná taková firma není. Z rejstříku je zřejmé, že Akome před třemi měsíci kompletně změnila vedení. Teď je mezi jednateli i 19tiletá dívka.

Inspekce může pokutu uloženou firmě vymáhat přes celní správu nebo exekutory. Pokud padne trestní oznámení, do případu se vloží i policie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů