Pátek, 29. března 2024

Čínskou přehradu Tři soutěsky ohrožují tuny odpadků

Peking - Obří přehradu v Číně zaplavily tuny odpadků. Hrozí ucpání propustě nádrže

Čínskou přehradu Tři soutěsky ohrožují tuny odpadků

Obří čínské přehradě Tři soutěsky hrozí, že bude ucpána tisícovkami tun odpadků, které k ní v posledních týdnech přinášejí přívalové deště. Uvedla to čínská státní média, podle nichž nepořádek pokrývá již asi 50.000 metrů čtverečních vodní hladiny v oblasti zmíněného vodního díla a na některých místech je jeho vrstva tak silná, že po něm mohou lidé chodit.
3 tisíce tun odpadu denně

Jeřáby v oblasti nádrže, která je největším hydroelektrárenským projektem světa, vyzdvihují denně 3000 tun odpadků, včetně láhví, bot, větví stromů a polystyrénu; k vytažení většího množství ale nejsou kapacity. "Vrstva odpadků je 60 centimetrů tlustá," napsal deník Hubei Daily.

Vysoký představitel vodního díla Čchen Lej varoval, že "takové množství sutin by mohlo ucpat propusť nádrže Tři soutěsky". "Může také poškodit lodní šroub či kýl u proplouvajících lodí. Tlející odpad může také narušit přírodní scenérii a kvalitu vody," řekl.

Podle nedělních zpráv počet obětí záplav na severovýchodě Číny již přesáhl 100 mrtvých a nezvěstných. Více než 592.000 lidí bylo v souvislosti se záplavami evakuováno. Přehrada Tři soutěsky je sledována s obavami, protože objem vody v ní údajně dosahuje k maximálním hodnotám.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů