Úterý, 19. března 2024

Čmelák pořádá sérii odklízecích akcí v oblastech nejvíce postiženými povodněmi

Čmelák pořádá sérii odklízecích akcí v oblastech nejvíce postiženými povodněmi

Liberecko - Chtěli byste pomoci postiženým povodněmi na Liberecku a nevíte jak? Čmelák - Společnost přátel přírody pořádá pro dobrovolníky tento týden dvě velké odklízecí akce v nejvíce postižených obcích. Protože je potřeba okamžitá pomoc, budou se nánosy naplavených nečistot a odpadků likvidovat už v úterý 10. 8. v Hrádku nad Nisou a ve středu 11. 8. v Bílém Kostele.

Největší ekologická organizace na severu Čech "Čmelák - Společnost přátel přírody" se rozhodla využít svých dlouholetých zkušeností s koordinováním dobrovolnický prací a znalosti regionu. Jan Korytář, vedoucí sdružení, k tomu dodává: "Postupně oslovujeme jak naše vlastní dobrovolníky, tak i naše firemní partnery se žádostí o zapojení se do odklízecích prací. Máme vyzkoušené, že takto se dají získat pro pomoc i lidé, kteří by jinak z důvodů malé informovanosti či neznalosti prostředí nepřijeli."

Pomoc jsme začali organizovat již o víkendu. Kromě jednotlivců se nám hlásí i celé týmy z firem, které chtějí na severu Čech pracovat. Přidat se může kdokoliv, potvrzuje koordinátorka Edita Nesrstová: "Po dohodě s místními úřady se budou likvidovat nánosy naplavených nečistot a uklízet odpadky, proto zvolte odpovídající oblečení i obuv. Přivezte si prosím vlastní pití a občerstvení, Čmelák zajistí pracovní rukavice a nářadí. Svou účast potvrďte na telefonech 777 749 107; 604 708 052, kde získáte také další potřebné informace."

Dobrovolnické akce budou pokračovat dle potřeby i v dalších dnech. Dalším termínem je úterý 17. 8 ., místo bude upřesněno dle aktuálních potřeb v regionu. V postižených obcích jsou vděční za každou pomocnou ruku, potvrzuje to i starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta: "Jsme nadšeni nabídkou pomoci, práce je u nás opravdu dost. Dobrovolníci se u nás mohou hlásit kdykoliv v hasičské zbrojnici, kde je krizový štáb. Úklid probíhá vždy od 8 do 21 hodin."

Sraz pro dobrovolníky je po oba dny v 9 hodin na parkovišti u libereckého Makra (první sjezd z dálnice od Prahy, loc: 50°44'4.132"N, 15°3'0.438"E), odkud se společně dopravíme na postižená místa.

Děkujeme Vám za uveřejnění této zprávy, čímž přispějete i ke zdaru akce.

Kontakt:

Tiskový mluvčí o. s. Čmelák- SPP: Mgr. Martin Benda, 777 749 335, martin.benda@cmelak.cz

Koordinátorka pomoci: Edita Nesrstová, 777 749 107, 604 708 052, edita.nesrstova@cmelak.cz

Vedoucí o. s. Čmelák - SPP: Mgr. Jan Korytář, 776 561 736, jan.korytar@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů