Čtvrtek, 28. března 2024

Osvětová akce Třídění (odpadu) je hra

Osvětová akce Třídění (odpadu) je hra

Liberecký kraj se rozhodl uspořádat putovní zábavnou road show na podporu recyklace odpadu a vyřazených elektrozařízení, která navštíví během září celkem 9 měst po celém Libereckém kraji. Show bude zahájena tento pátek v Semilech.

Program je určen pro školy i rodiče s dětmi. Formou her a praktických ukázek se zde dovědí, jak správně třídit odpad nebo jak nakládat se starými elektrospotřebiči, které mohou přinést sebou a dostat za ně odměnu.

Liberecký kraj je na tom se tříděním odpadu v rámci České republiky dobře. V loňském hodnocení se mezi jednotlivými kraji umístil na skvělém třetím místě. V rámci těchto aktivit je ale určitě stále co zlepšovat, a proto se rozhodl uspořádat putovní zábavnou road show na podporu recyklace odpadu a vyřazených elektrozařízení, která během září navštíví celkem 9 měst.

Partnery Libereckého kraje jsou na těchto akcích společnosti Asekol s.r.o, EKO-KOM a.s. a Elektrowin a.s., které zajišťují zpětný odběr, zpracování a využití obalového odpadu, elektrozařízení a elektroodpadu.

Návštěvníci akce se zábavnou formou dozvědí, proč a jak třídit odpad či jak se recyklují vysloužilé elektrospotřebiče a získají praktické informace o dalším využití takto vytříděných surovin.

Návštěvníci si budou moci sestavit šestidílné eko-puzzle nebo vyluštit tematickou křížovku, která ověří jejich právě získané vědomosti.

"Připravena je i anketa, která by měla vést ke zlepšení služeb občanům v souvislosti s tříděním odpadů. Nebudou chybět ani hry pro malé i velké např. Šup do sběrného dvora, či pojízdná výstava s odborným výkladem a hrou, při které si školní děti recyklaci prakticky vyzkouší. V interaktivním přívěsu s názvem Svět recyklace, který je vybaven jako běžná domácnost, se návštěvníci názorně dozvědí, jak mohou doma šetřit energií, nebo například z čeho se skládají spotřebiče a kam je odevzdat, když doslouží," přiblížil akci radní Libereckého kraje pro resort zemědělství a životního prostředí Jaroslav Podzimek.

Na akcích bude přistaven kontejner pro zpětný odběr, tzv. Wintejner, do kterého bude moci každý vhodit vysloužilý elektrospotřebič a za tento počin si odnést malou odměnu. Přijďte se pobavit s celou rodinou, přineste vysloužilý elektrospotřebič a pomozte tak chránit životní prostředí.

Více informací a přesné termíny jednotlivých akcí naleznete níže, popř. na webových stránkách www.strevlik.cz. pod odkazem Třídění je hra.

Datum

Místo

Název akce

10. 9. 2010

Semily

součást akce "Semilský pecen 2010"

16. 9. 2010

Jilemnice

součást akce "Den bez aut"

17. 9. 2010

Turnov

součást akce "Den bez aut"

18. 9. 2010

Hrádek nad Nisou

součást akce "Hrádecké dožínky"

19. 9. 2010

Železný Brod

součást akce "Skleněné městečko"

20. 9. 2010

Nový Bor

součást akce "Ukliďme svět 3.ročník"

21. 9.2010

Česká Lípa

Třídění je hra

23. 9. 2010

Liberec

součást akce "Veselá popelnice"

24. 9. 2010

Jablonec n. Nisou

součást akce "Podzimní slavnosti"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů