Čtvrtek, 28. března 2024

Policisté kontrolovali sběrny

Policisté kontrolovali sběrny

Dne 14. září 2010 proběhla na celém území České republiky kontrola sběren a výkupen barevných kovů, zaměřená na jednotlivé součásti železničních zařízení vyrobených z barevných kovů, jejichž odcizení by mohlo způsobit ohrožení bezpečnosti železniční dopravy.

Akce probíhala v rámci všech států Evropské unie, které jsou členem organizace RAILPOL. Cílem RAILPOLu je zlepšení a zintenzivnění mezinárodní policejní spolupráce v oblasti železniční přepravy v Evropě. Uskutečňuje se prostřednictvím výměny informací, praktických zkušeností a také společných kontrolních akcí, jako byla tato. RAILPOL spolupracuje nejen s národními policejními složkami, ale udržuje i kontakty s dalšími organizacemi na evropské úrovni. Je uznávaným poradním partnerem Evropské komise v záležitostech mezinárodního policejního zajištění bezpečnosti na železnicích. Česká republika se stala řádným členem RAILPOLu v roce 2008.
Kontroly probíhaly převážně ve sběrnách v okolí železničních dep. Bylo do nich nasazeno 1.042 policistů, kteří provedli kontrolu v 968 sběrnách a depech. Zkontrolováno bylo 1.308 osob, z nichž 10 bylo policisty dále řešeno. Nalezená měď, která vážila 3.626 kg, měla hodnotu přibližně 450.000,- Kč. 40 kg mědi bylo přímo na místě zajištěno pro podezření, že pochází z trestné činnosti. Kromě mědi zkontrolovali policisté také 860.813 kg ostatních kovů.
Tato akce byla výjimečná především co do rozsahu, neboť probíhala ve všech 17 evropských státech sdružených v RAILPOLu. Kontroly podobného druhu jsou Policií České republiky prováděny i na regionální úrovni.
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů