Pátek, 29. března 2024

Jih Itálie se stále topí v odpadcích

Střety odpůrců nových skládek s policií si vyžádaly šest zraněných. Premiér Berlusconi slíbil řešení do deseti dnů. Brusel hrozí sankcemi.

Jih Itálie se stále topí v odpadcích

V ulicích Neapole a okolních obcí se dál kupí hory zapáchajících odpadků, a to navzdory slibům italského premiéra Silvia Berlusconiho, že problém s přeplněnými skládkami bude brzy vyřešen. A zatímco se policie o víkendu dál potýkala s rozlícenými demonstranty, z Bruselu zazněla hrozba finančního postihu kvůli laxnímu přístupu italských úřadů k řešení odpadkové krize.

"Vyslali jsme šéfa civilní obrany Guida Bertolasa zpět do Neapole a já myslím, že se nám do deseti dnů podaří situaci normalizovat," sliboval v pátek Berlusconi. Podle něho zavinila krizi místní samospráva vedená často neschopnou opozicí.

Po dvou dnech je ovšem jasné, že nebude snadné slib dodržet. Starostové obcí na území přírodní rezervace na úpatí Vesuvu, kteří bojují proti otevření nové skládky odpadu přiváženého z nedaleké Neapole, odmítli vládní kompromis - ukončení protestů výměnou za dočasné uzavření skládky u městečka Terzigno.

Vláda chce k Terzignu poslat odborníky, aby posoudili vliv skládky na okolní prostředí a navrhli úpravy, které by umožnily její další využívání. Otevření nové skládky, jejíž vybudování posvětil zákon z roku 2008, má být odloženo a o celé věci znovu rozhodnou vláda a parlament.

Protesty pokračují

"Naši občané žádali větší záruky, a protože je nedostali, rozhodli jsme se to nepodepsat," oznámil v sobotu večer novinářům Gennaro Langella, starosta městečka Boscoreale.

"Vládě se nedá věřit, chtějí jen, abychom uvolnili příjezdové cesty, a pak nám sem okamžitě navezou tuny odpadu," říká námořní vysloužilec Giuseppe Fiorenza, který je jedním z organizátorů blokády skládky u Terzigna. "Protest skončí, teprve když plán na otevření druhé skládky definitivně padne," ujistil.

Krátce poté se opět rozpoutalo peklo: dělobuchy, hořící hromady odpadků a srážky s policií, jež trvaly až do včerejšího rána. Nejméně šest lidí bylo zraněno, dva demonstranti byli zatčeni.

Protest na úpatí Vesuvu má však dvě zcela odlišné tváře: během dne kontrolují hlavní křižovatku městečka obchodníci, důchodci a matky s dětmi, vybavené vším potřebným včetně termosek s teplou kávou. Ti s policií nemají žádné problémy.

Večer se však k místnímu obyvatelstvu připojují demonstranti vyvolávající systematicky incidenty. Převracejí automobily, zničili několik popelářských vozů, stupňují napětí a provokují policii.

Nikdo přesně neví, jestli je sem vyslala camorra, místní odnož mafie, která si z likvidace odpadů udělala výnosný podnik, nebo zda jde o anarchisty a členy krajní levice, kteří hledají jakoukoliv příležitost ke konfliktu se státem.

Podle šéfa neapolské policie Santi Giuffrého "napětí přitahuje do této oblasti v obtížné hospodářské i sociální situaci pochybné existence, které spojuje nenávist".

Znepokojený Brusel

Neschopnost Říma vyřešit opakující se odpadkové krize v Kampánii popudila kromě postižených Italů také Evropskou komisi. Ta o víkendu pohrozila Itálii velkou pokutou, pokud neuvede své zákony do souladu s unijními pravidly o nakládání s odpadem a o jeho skladování.

"Jsem zneklidněn tím, co se v posledních dnech děje v Kampánii. Dnešní situace nám ukazuje, že opatření, která přijala italská vláda od roku 2007, nejsou dostačující," prohlásil v sobotu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Spor s eurokomisí je pro Řím citlivý i proto, že z Bruselu zaznívají návrhy na zmrazení unijních fondů, z nichž mělo být řešení odpadkové krize spolufinancováno.

Konec krize je zatím v nedohlednu. Jisté je pouze to, že spalovna v obci Acerra, která měla přispět k zásadnímu zlepšení situace, ještě nepracuje na plný provoz, a další dvě, bez nichž se Kampánie bude v odpadcích topit dál, zatím stále ještě nebyly dokončeny.


Josef Kašpar
od našeho spolupracovníka z Říma

aktuální zpravodajství včetně fotogalerie z víkendových střetů najdete na http://zahranicni.ihned.cz.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů