Čtvrtek, 28. března 2024

Představujeme naše partnery - EKOLAMP partnerem samosprávy a firem za lepší životní prostředí

Obchody, úřady i firmy mohou při zpětném odběru zářivek neziskovou firmou EKOLAMP ušetřit své současné výdaje.

Představujeme naše partnery - EKOLAMP partnerem samosprávy a firem za lepší životní prostředí

Již přes pět let se kolektivní systém EKOLAMP stará o zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a svítidel na celém území Česka. V současné době smluvně spolupracuje s 580 sběrnými dvory měst a obcí a dalších 3134 obcí pokrývá mobilním sběrem. Sběr probíhá také prostřednictvím velkoobchodní sběrné sítě, která čítá 345 provozoven. Během uplynulého roku EKOLAMP vytvořil novou sběrnou síť, jejímž cílem je přiblížit se více domácnostem. V obchodech, na úřadech, ve školách či v různých organizacích je k dnešnímu dni instalováno bezmála tisíc malých sběrných nádob.

kontejnerAčkoliv EKOLAMP ročně zpětně odebírá "jen" stovky tun osvětlovacích zařízení, vzhledem k jejich nízké hmotnosti se jedná o milióny kusů, které je možné opět materiálově využít, a to až z 94 % . Nezdá se to, ale na skládkách tak především každým rokem neskončí několik desítek kilogramů toxické rtuti, která je v malém množství v zářivkách a výbojkách obsažena.

EKOLAMP je partnerem prodejců, ale i dalších subjektů, které jsou konečnými uživateli světelných zdrojů. Od velkoobchodů a posledních prodejců i dalších firem v oblasti elektro bezplatně odebírá jakékoli množství lineárních i kompaktních zářivek nebo výbojek z veřejného či areálového exteriérového osvětlení včetně světelných zdrojů z domácností. Tím partneři společnosti EKOLAMP ušetří výdaje za svoz světelných zdrojů (10 - 20 Kč za kg), s nimiž by se jinak muselo nakládat jako s nebezpečným odpadem. Navíc se nemusejí zabývat administrativou kolem evidence odpadů.

EKOLAMP poskytuje zdarma svým partnerům sběrné boxy a kontejnery k bezpečnému shromažďování použitých a vysloužilých zářivek a výbojek. EKOLAMP rovněž na své náklady zajistí bezplatný odvoz naplněných kontejnerů a jejich ekologické zpracování.

Více informací naleznete na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů