Pátek, 19. dubna 2024

Je to téměř jisté, že Vídeň a Karvinou spojí spalovna domovního odpadu

Je to téměř jisté, že Vídeň a Karvinou spojí spalovna domovního odpadu

Vídeň a Karvinou spojí téměř jistě spalovna tříděného domovního odpadu. Ta ve Vídni- Spittelau pracuje více než deset let na dohled od Dómu sv.Štěpána v centru rakouského hlavního města. Projektoval ji věhlasný architekt Hundertwasser ve veselých barvách. Karvinskou spalovnu - oficiálně Krajské integrované centrum (KIC) Odpady - by měl Moravskoslezský kraj postavit za pět miliard korun v areálu bývalého Dolu Barbora do roku 2015. Její projektovaný vzhled se podobá tomu vídeňskému. Společnost KIC hodlá na čtyřicet procent z oněch pěti miliard získat úvěr z Evropské investiční banky, která tyto projekty podporuje. Zbytek by měla činit dotace z Evropské unie.

Karvinský závod na termické zpracování komunálního odpadu, čili spalovna, bude stát v bezprostřední blízkosti Teplárny Dalkia. Ta by podle v úterý uzavřené smlouvy o smlouvě budoucí měla odebírat teplo spalovnou produkované. Předběžnou smlouvu podepsali v sídle Moravskoslezského kraje za společnost Dalkia místopředseda představenstva společnosti Dalkia ČR Laureát Barrieux a Jiří Lukeš, člen představenstva Dalkie ČR; signatáři za společnost KIC Odpady byli předseda představenstva Josef Tuhý a místopředsedkyně Silvie Součková.

Ve spalovně se má spalovat odpad z největších moravskoslezských měst, například Ostravy, Karviné, Havířova, Opavy a Frýdku-Místku. Ročně se v ní má spálit 200 000 tun vytříděného odpadu a vyrobí tak teplo pro 22 000 karvinských domácností. Se stavbou dlouhodobě nesouhlasí někteří obyvatelé Karviné, ekologická sdružení a starostové Stonavy a Českého Těšína. Petici proti výstavbě spalovny podepsalo přes 5500 lidí, kteří se obávají především zhoršení ovzduší v regionu, které patří k nejhorším v Evropě. Lidem vadí to, že se do Karviné bude svážet odpad z celého kraje, což zvýší dopravní zátěž.

Co přesvědčilo občany z Prahy, Brna a Liberce, měst kde už takové spalovny pracují? A co dvojnásob na životní prostředí háklivé Rakušany, Němce, Nory či Švédy? Možná pohled na vršící se kupy odpadků na skládkách, nebo přímo zákaz skládkování komunálního odpadu ve většině západoevropských zemí. Snad i záruky, že technologie bude škodit ovzduší méně než teplárny či elektrárny na černé nebo hnědé uhlí.

Podle hejtmanova náměstka a předsedy dozorčí rady KIC Miroslava Nováka (ČSSD) se spalovna musí postavit v blízkosti sítí tepla, aby se vyprodukované teplo spálením odpadů mohlo dále využívat. "To, že teplo z KIC odebere Dalkia, bude znamenat méně emisí do ovzduší a tisíce tun ušetřeného černého uhlí, které se nebude muset při výrobě tepla spálit," uvedl Novák. Podle něho navíc technologie čištění spalin v KIC bude mnohem modernější než obdobná zařízení ve starých zdrojích.

Zástupce ekologického sdružení Frygato-Eko Václav Gavlovský upozornil na to, že nic nezaručuje, že Dalkie odpojí nějaký stávající zdroj znečištění vyrábějící teplo a čistota ovzduší se zlepší. "Přitom ministerstvo životního prostředí tuto podmínku stanovilo pro stavbu spalovny. KIC má zajistit, že dojde ke zlepšení čistoty ovzduší," podotkl Gavlovský.

Mluvčí Dalkie Milan Wagner řekl ČTK, že výkon spalovny bude malý, proto "se pouze sníží počet provozních hodin v naší výrobě tepla. Bude to znamenat, že na určité hodiny nebudou kotle naší Teplárny Československá armáda v provozu," vysvětlil Wagner. Dalkie na Karvinsku dodává teplo domácnostem i firmám. Podle smlouvy se společnost KIC Odpady zavázala dodat Dalkii více než 1100 tun joulů tepla za rok.

Toto množství představuje zhruba jednu třetinu potřeby tepla pro oblasti Karviné a Havířova. Se stavbou spalovny souhlasilo na začátku června ministerstvo životního prostředí. Stanovilo pro její vybudování 40 podmínek. Nedávno povolili výstavbu na území města také karvinští radní, kteří rovněž stanovili několik podmínek. Podle Gavlovského ministerstvo na petici proti výstavbě dosud ekologům neodpovědělo.

"Karviná závazek Dalkie vítá, toto byla jedna z našich podmínek pro souhlas s výstavbou spalovny. Stále ale trvají i další naše požadavky: výrazná úleva životnímu prostředí na Karvinsku - chceme dotace do ekologických programů od státu i kraje, včetně příslibu stavby obchvatu města, a rovněž chceme záruky, že budoucí provoz spalovny nebude mít negativní vliv na ovzduší ve městě," dala vědět tisková mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů