Středa, 24. dubna 2024

Odpadky opět změnily Neapol ve skládku

Neapol ničí tuny odpadků. Premiér slíbil nápravu. Nic se nestalo. Organizovaný zločin si z "odpadků" udělal výnosný podnik.

Odpadky opět změnily Neapol ve skládku

V jihoitalské Neapoli se stále hromadí odpadky, v ulicích jich tam leží přes 2200 tun. Přesto premiér Silvio Berlusconi uváděl dva konkrétní příklady organizačních schopností svých a své vlády: vyřešil problém odpadu v Neapoli i okolí a obyvatelstvu zemětřesením zničeného města Aquila dal naději, že se jeho život brzy vrátí do normálních kolejí.

Berlusconi navštívil Neapol před 11 dny a při oné příležitosti prohlásil, že "během tří dnů budou ulice města opět čisté a bez odpadků".

Jeho blízký spolupracovník pro nouzové situace Guido Bertolaso byl opatrnější a hovořil o "zázraku během šesti dní". Ani ten se nekonal. Někteří představitelé opozice hovoří o "Potěmkinově vesnici": během prvních tří dní byly uklizeny turisty navštěvované ulice středu města, ale na předměstí se údajně nic nestalo.

Italové institucím nevěří

Problém určitě spočívá v organizaci (odvoz a zpracování odpadu je již od roku 1994 v rukou "zplnomocněných vládních komisařů"), ale současná situace je následkem toho, že místní obyvatelstvo nemá žádnou důvěru k institucím.

Starostové měst v okolí Neapole, kde se nacházejí různé skládky, v minulých letech podepsali celou řadu dohod s přestaviteli okresních, regionálních i centrálních orgánů, ve kterých vyjádřili souhlas s dočasným otevřením skládek odpadu na svém území, za předpokladu, že tyto budou během dvou let uzavřeny a přivezený odpad bude zpracován tak, že nebude představovat pro obyvatelstvo či životní prostředí žádné nebezpečí.

Počítalo se s tím, že mezitím bude naplno fungovat velká spalovna v obci Acerra a bude zahájena stavba dalších zařízení. Spalovna v Aceře ale stále nepracuje na plný provoz a o stavbě dalších zařízení se nic neví. Dvě skládky na předměstí Neapole se mezitím zaplnily, a tak se jako jediné řešení jevilo nejen pokračovat v odvozu na stávající depozita, ale otevřít i nové v obci Terzigno, na úpatí Vesuvu.

Lidem došla trpělivost

V té chvíli místnímu obyvatelstvu, které si stěžuje na zápach a údajné šíření nemocí, došla trpělivost: popelářským vozům zabránili v příjezdu na skládku, v některých případech i řidiče vozů napadli a jejich vozidla zapálili.

Je možné, že se do protestů obyvatel zapojil organizovaný zločin, zde nazývaný "camorra", protože ta z neustálé nouzové situace těží obrovské zisky. Neodváží totiž odpadky na placená místa, nýbrž na nelegální skládky.

Přitom v jiných provinciích tohoto regionu Campania je situace zcela normální, a v některých případech je diferencované zpracování dále než v severní Itálii. A obyvatelé těchto míst viní Neapol, že její chybou jsou všichni házeni do stejného pytle.


AUTOR: Josef Kašpar
Od našeho spolupracovníka zItálie

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů