Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubice chystají likvidaci nelegální skládky, uhradí ji exekuce

Pardubice chystají likvidaci nelegální skládky, uhradí ji exekuce

Pardubice začnou na své náklady odstraňovat velkou nelegální skládku zeminy v Mikulovicích u Pardubic. Vynaložené peníze budou vymáhat po původci navážky, společnosti Skládka Elzet, řekl ČTK vedoucí stavebního úřadu magistrátu Jiří Vopršal. Kroku města předcházela mnoholetá právní bitva, likvidaci skládky zkomplikovalo Sdružení pro ekologii Mikulovice, které se přitom o její odstranění zasazovalo.

Skládku před devíti lety nelegálně zřídil na svých pozemcích podnikatel Luděk Zahradník a jeho společnost Skládka Elzet. Rozhodnutí o odstranění skládky potvrdil vloni v dubnu Nejvyšší správní soud, a ukončil tak léta trvající soudní spor mezi Zahradníkem a magistrátem. Vloni začátkem zimy město vydalo exekuční výzvu s lhůtou na odstranění navážky do konce května 2010 s tím, že pokud se tak nestane, má následovat zabavení majetku firmy, z níž by se likvidace uhradila. Sdružení pro Mikulovice se však mezitím obrátilo na exekuční úřad v Písku, aby provedení exekuce zajistil, proto Pardubice musely vyčkat, až celou věc vrátí opět do rukou města soud.

"Děláme výběrové řízení na zadání projektové dokumentace, veškeré podklady k tomu již máme. Do rozpočtu je na odstranění zeminy zařazen požadavek na pět milionů korun," uvedl Vopršal. Magistrát je připraven provést exekuci sám za asistence pardubického exekučního úřadu. Vopršal věří, že náklady na likvidaci od podnikatele vymůže. "Je možné jít tři roky zpět a přezkoumat, zda nedělal nějaké účelové převody majetku," řekl šéf stavebního úřadu.

Zahradník během několika dnů v roce 2001 navezl na své pozemky asi 500 nákladních aut zeminy ze stavby v Pardubicích. Kromě toho, že na tuto činnost neměl povolení, narušil prý také protipovodňovou ochranu Mikulovic, neboť v místě byl kdysi vybudován poldr na zachycení srážkových vod. Podle sdružení domy v blízkosti skládky začaly vlhnout, narušila se jejich statika a voda vnikla do sklepů.

Zahradník se několik let také soudil kvůli tomu, že zavezl část bývalé cihelny u Mikulovic, a podle ochránců přírody tak vyhubil několik chráněných živočišných druhů. Vloni v říjnu jej pardubický okresní soud zprostil obžaloby s tím, že nešlo o trestný čin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů