Čtvrtek, 28. března 2024

Spalovna odpadu u Plzně má pomoci snížit závislost kraje na uhlí

Spalovna odpadu u Plzně má pomoci snížit závislost kraje na uhlí

Plzeňský kraj chystá projekt energeticky soběstačného regionu. Chce udělat maximum pro to, aby měl region dostatek paliva pro teplárny a minimum se muselo dovážet. Pomůže tomu spalovna směsného komunálního odpadu, kterou chce do roku 2015 postavit v Chotíkově u Plzně městská firma Plzeňská teplárenská. Projekt podporují kraj, Plzeň, obce i svozové firmy. V prvním pololetí 2011 požádá teplárna o dotace EU. ČTK to řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

Spalovna využije celou roční produkci směsného komunálního odpadu v Plzni, tedy zhruba 66.000 tun komunálního odpadu. Do Chotíkova se dále bude svážet odpad ze vzdálenosti do 40 kilometrů, tedy z Rokycanska, Plzně-severu a jihu i z Tachovska. "Zájem kraje také je, aby se odpad takto likvidoval. Nemůžeme ho pořád zahrabávat do země," dodal Smutný. Jediným limitujícím faktorem dopravní vzdálenost.

Roční kapacita spalovny bude do 100.000 tun, což je maximum, které kraj slíbil obci Chotíkov. V regionu přitom končí ročně na skládkách do 150.000 tun komunálního odpadu. Ročně se ho vyprodukuje 246.000 tun a jejich objem trvale o jednotky procent roste. Kraj i investor spalovny, tedy městská teplárna, nepočítá s žádným dovozem ze zahraničí. Podle Smutného je nyní na rozdíl od předchozích let po odpadu hlad, protože je to levné palivo a tedy cenná surovina, o níž je zájem i v Německu. Uhlí pro teplárny ubývá a blíží se doba, kdy nebude žádné, pokud se neprolomí limity těžby. "Nemůžeme dopustit, aby lidé mrzli. Například plzeňské sídliště Lochotín, kde žije 50.000 lidí, visí na centrálním zdroji tepla. V bytovkách nejde postavit kamna, řekl Smutný.

Spalovna, která má schválený posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA), do června požádá o dotace EU. "Tvrdě na tom pracujeme," řekl radní. V programu na výstavbu zařízení na energetické zpracování odpadu v ČR je elokováno šest miliard korun. Plzeňské zařízení, které má vyrábět teplo i elektřinu, má přijít na 2,5 až tři miliardy Kč.

"Jsem přesvědčen, že spalovna nebude škodit a nepřinese zhoršení životního prostředí," dodal Smutný. Připomněl, že hranice 100.000 tun odpadu za rok "je trochu omezující v ekonomických parametrech", protože v Evropě se staví zařízení na 200.000 až 250.000 tun, například u Lince, ve Schwandorfu nebo ve Švédsku.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů