Čtvrtek, 28. března 2024

V Itálii se od 1. ledna nesmí prodávat igelitové tašky

V Itálii se od 1. ledna nesmí prodávat igelitové tašky

V Itálii začne od 1. ledna platit zákon, podle kterého se nesmí v tamějších obchodech dávat ani prodávat igelitové tašky. Italové přitom doposud patřili k největším uživatelům tohoto druhu tašek v Evropě. Maloobchodníci se na přechod k taškám z ekologičtějších materiálů připravují, ale varují před možným chaosem, napsala agentura Reuters.

Roční spotřeba igelitových tašek v Itálii činí podle údajů hlavní italské asociace na ochranu přírody Legambiente 20 miliard kusů. To v přepočtu znamená více než 330 tašek na osobu, neboli také jednu pětinu celkové spotřeby v Evropě.

Ekologové tvrdí, že výroba igelitek vyžaduje příliš mnoho energie a poté trvá dlouho, než se tašky rozloží. I z dalších hledisek představují riziko a zátěž pro životní prostředí.

Zákaz distribuce igelitových tašek v obchodech byl v Itálii stanoven v prosinci 2006 a měl vstoupit v platnost již v lednu 2010. Prodloužení lhůty o jeden rok způsobily tlaky opozice z průmyslového odvětví, zákon však nakonec tento týden odblokovala vláda.

Od soboty 1. ledna tak nesmí italští obchodníci nabízet igelitky, mohou je nahradit pouze taškami z jiného materiálu, jako je například ekologicky rozložitelný plast, látka nebo papír.

Jiné evropské země zkoušejí postup založený na dobrovolnosti, v obchodech nabízejí jako alternativu k igelitkám tašky z bavlny. Irsko zase v roce 2002 uvalilo na igelitové tašky poplatky ve výši 15 eurocentů (téměř čtyři koruny), což týdně snížilo používání tašek o 90 procent.

"Mluvíme o revoluci, která je již v plném proudu," prohlásil v tomto kontextu Stefano Ciafani z Legambiente.

Dodal také, že 200 z celkem 8000 italských městských úřadů vydalo své vlastní upřesňující zákazy ohledně distribuce igelitových tašek.

Italská asociace maloobchodníků Federdistribuzione navíc varuje, že vzhledem k blízkosti termínu platnosti nového zákazu, který je stanoven již na 1. ledna, může vzniknout chaos a nakupujícím nemusejí být vždy nabídnuty kvalitní služby.

Výrobci igelitových tašek odhadují náklady na změnu strojů, které budou vyrábět nové tašky, na 30.000 až 50.000 eur (755.000 až 1,26 milionu korun) na jeden podnik.

Obchody i zákazníci zatím vypadají, že jsou na nastávající změnu připraveni. Například supermarket Billa střední velikosti na rušné milánské ulici Via Torino má již dostatečnou zásobu bílých ekologicky odbouratelných tašek, které bude prodávat za deset eurocentů (asi 2,5 koruny) za kus. To je podle manažera Billy Alda Vismary dvojnásobná cena oproti žlutým plastovým taškám, které se prodávaly doposud.

"Budou k dispozici u pokladen od 1. ledna 2011, nahradíme jimi dosavadní žluté tašky," dodal Vismara.
Nevýhodou pro klienty je však podle něj to, že se tyto ekologické tašky mohou v dešti rozpadat.
Zákazníci mají také obavy, zda nové tašky budou mít dostatečnou nosnost.

"Bude to pozitivní změna, pokud budou tašky dostatečně pevné. Co s nimi však budeme dělat, když se budou protrhávat?" vznesla dotaz jedna z nakupujících Italek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů