Úterý, 23. dubna 2024

Nový klip Arniky varuje před pálením odpadu v kamnech

Sdružení Arnika ukazuje v novém animovaném klipu na nebezpečnost topení odpady a nekvalitními palivy. Přestože váš dům možná nevyletí do vzduchu jako na konci klipu, čistota ovzduší a s ním i celého životního ptostředí trpí.

Nový klip Arniky varuje před pálením odpadu v kamnech

Čím topíte, to dýcháte - to je název animovaného klipu, kterým sdružení Arnika upozorňuje na spalování odpadů a nekvalitních paliv v lokálních topeništích. Příběh vypráví o dvou sousedech a jejich zcela rozdílném přístupu k životnímu prostředí - oba topí v kamnech, ale zatímco jeden si pečlivě chystá na zimu zásoby dobře proschlého dříví, druhý jen hromadí odpad, kterým si pak v zimě přitápí. Nejen, že obtěžuje okolí jedovatým dýmem, ale jeho domek to nakonec nevydrží a odletí a exploduje jako raketa.

"Vytvořili jsme již pro obce sérii informačních textů o rizicích spalování odpadů či nekvalitních paliv a o správném vytápění, které mohou využít například ve svých obecních zpravodajích nebo na webových stránkách. Ohlasy obcí byly velmi pozitivní," řekla vedoucí kampaně Topíme ohleduplně Vendula Krčmářová. "Chtěli jsme na problematiku upozornit také zábavnější formou, a proto vznikl tento animovaný klip. Je volně šiřitelný, to znamená, že lidé si jej mohou stáhnout a volně používat, obce si jej mohou dát například na svůj web. Klip nabídneme také k promítání kinům a na různých akcích s tématikou životního prostředí," dodala Krčmářová.

Autorem animovaného klipu je Jan Drozd se svým kolektivem - Janou Lasotovou a Radimem Staňkem.

Klip "Čím topíte, to dýcháte"

Topíme ohleduplně from Arnika on Vimeo.

Klip je ke stažení ve formátu WMV v klasické délce nebo ve zkrácené verzi na stránkách Arniky
http://www.ovzdusi.arnika.org/topime-ohleduplne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů