Úterý, 23. dubna 2024

Italové se rozloučili s igelitkami

Zákaz polyetylénových tašek a sáčků platí v Itálii od Nového roku. Obchodníci musejí zákazníkům nabízet pouze ekologické tašky.

Italové se rozloučili s igelitkami

Ekologové jásají, obchodníci se zlobí a samotným Italům je to zatím většinou jedno - od Nového roku začal v Itálii platit zákaz prodeje takzvaných igelitek, neboli nákupních tašek z polyetylenu. Nařízení Evropské unie z roku 2007, na nějž četné členské země včetně Česka uplatňují výjimku, přijala vláda v Římě po mnohých odkladech dva dny před Vánoci.

"Lépe pozdě než nikdy," komentoval schválení zákazu předseda Ligy na ochranu životního prostředí Vittorio Dezza.

Ani tentokrát se to neobešlo bez ostrých sporů mezi ministryní pro ochranu životního prostředí Stefanií Prestigiacomo a některými jejími kolegy jak ve vládě, tak v parlamentním klubu strany Lid svobody premiéra Silvia Berlusconiho. V jednom okamžiku dokonce ministryně pohrozila nikoliv odchodem z vlády, ale z premiérovy strany, ve které silná podnikatelská lobby usilovala o další odklad zákazu. Berlusconi, který se právě snaží upevnit a rozšířit svou parlamentní většinu, nakonec své spolustraníky přinutil zákaz schválit.

"Je to všechno falešný problém, protože nákupní tašky z umělé hmoty je možné použít vícekrát, zatímco například papírové tašky se brzy zničí," zlobí se například Franco Ferretti, obchodní ředitel společnosti Technomag.

Igelitový rekord

Odpor podnikatelů je pochopitelný, protože Italové doposud byli jedním z největších světových spotřebitelů polyetylénových nákupních tašek - v průměru jich každý občan Apeninského poloostrova, včetně kojenců a starců nad hrobem, spotřeboval 300 ročně.

Od 1. ledna se mohou v Itálii prodávat pouze nákupní tašky s nápisem "biodegradabile" (tj. ekologicky rozložitelné). Majitelé obchodů jsou povinni zákazníkům tyto tašky poskytovat bezplatně. Ve velkých obchodních řetězcích (Billa, Auchan, Coop atd.) jsou již několik měsíců nabízeny odolné nákupní tašky z přírodních materiálů.

V některých menších a hlavně severoitalských městech jsou polyetylénové nákupní tašky zakázány již několik měsíců, takže současné opatření se bude týkat hlavně velkých měst a jihu.

Podpora novému opatření přišla z nečekané strany.

"Ani nevíte jak často se naše křídlové čluny musejí zastavit uprostřed moře, protože jim igelitové pytlíky zablokují motory," vysvětlil Carlo Venzi člen představenstva trajektové společnosti Caremar. "A to nemluvím o delfínech, kteří se těmito pytlíky občas udusí," dodal Venzi.

Potvrdil tak známou skutečnost, že odhozené umělohmotné tašky nejen hyzdí krajinu, ale hlavně představují vážnou ekologickou hrozbu především pro mořské živočichy.

Pokuty a italský pořádek

Ministerstvo pro ochranu životního prostředí už varovalo, že v následujících měsících vyšle do obchodů řadu kontrol. Používání tašek a sáčků ze zakázaných materiálů bude nejprve trestáno pokutami - a v případě opakování i několikadenním zastavením obchodní činnosti.

Na ministerstvu mimo jiné doufají, že se v jinak nedisciplinované Itálii bude opakovat "zázrak" provázející dvojici posledních nepopulárních opatření - zákazu kouření ve veřejných prostorách a povinnosti řidičů dvoustopých vozidel nosit ochrannou přilbu, které jsou respektovány. První bilance bude známa možná již dnes: na svátek Tří králů zahajuje ve většině italských krajů povánoční výprodej.

Novoroční zákaz igelitek proto mírně znepokojil i zákazníky těšící se na hromady zlevněného zboží.

"Já jen pochybuju, že ty papírové pytlíky vydrží stejný náklad jako ty z umělé hmoty," vyslovila své obavy ohledně ekologických tašek Carla Sacchiová z Říma.


AUTOR: Josef Kašpar
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho zpravodaje z Říma

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů