Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovna Chotíkov: první stížnost na kraj podána

Rozhodnutí přezkoumá ministerstvo životního prostředí

Spalovna Chotíkov: první stížnost na kraj podána

Plzeňská pobočka Dětí Země podala stížnost na postup Krajského úřadu Plzeňského kraje, který se rozhodl záměr na výstavbu velkokapacitní spalovny odpadů v Chotíkově nepodrobit posuzování vlivů na životní prostředí a neprojednat tento záměr s veřejností (1). Děti Země ve stížnosti namítají nesprávnost, nepřezkoumatelnost a nezákonnost tohoto rozhodnutí a také podjatost krajského úřadu.

"Dětí Země podaly k oznámení záměru zásadní připomínky, podobně jako další tři občanská sdružení, krajská hygienická stanice nebo téměř tisíc občanů. Ale krajský úřad přesto rozhodl, že se vliv spalovny na životní prostředí nebude posuzovat. Toto rozhodnutí nepodrobit řádnému posuzování vlivů záměr na zpracování skoro 100 tisíc tun odpadů ročně je dle všeho podjaté, věcně nesprávné, nepřezkoumatelné a nezákonné. Proto proti němu podáváme stížnost, na základě které celý proces posoudí ministerstvo životního prostředí," konstatoval Martin Hyťha z Dětí Země - Plzeň.

"Krajský úřad porušil základní principy procesu EIA, když ignoroval požadavky na variantní posouzení záměru, zamítl většinu došlých námitek bez řádného odůvodnění a zneužil procedury zjišťovacího řízení ke znemožnění účasti veřejnosti na rozhodování. Mohlo by jít do budoucna o velmi nebezpečný precedens při obcházení zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Zvláště u tak velkých a tak problematických záměrů, jako je velkokapacitní spalovna odpadů, by šlo o návrat o 20 let zpět, " uvedl MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Krajský úřad mimo jiné rozhodl o tom, že záměr nebude posouzen ve variantách z hlediska lokality, kapacity a technologie. "To vyvolává pochybnosti o účelnosti vynaložení miliard korun z prostředků společnosti vlastněné městem Plzní. V souvislosti s nedávným skandálním chováním bývalého ministra Drobila a jeho blízkých spolupracovníků vyvolává rozhodnutí krajského úřadu pochybnost, jestli by požadovaná evropská subvence nemohla být zneužita (2), zvlášť za situace, kdy předsedou představenstva Plzeňské teplárenské a.s. je významný představitel regionální ODS Roman Jurečko," uzavřel Hyťha.

Kontakt:


Martin Hyťha, Děti Země - Plzeň, tel.: 606 104 784
MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, tel.: 608 775 754

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů