Středa, 24. dubna 2024

Strakonice letos zprovozní dvě stanoviště podzemních kontejnerů

Strakonice letos zprovozní dvě stanoviště podzemních kontejnerů

Strakonice chtějí letos uvést do provozu dvě nová stanoviště podzemních kontejnerů na tříděný odpad. První v centru města zprovoznily loni v létě. Město je buduje současně s celkovou rekonstrukcí Velkého náměstí a jeho okolí, řekla ČTK mluvčí radnice Irena Malotová.

Druhé stanoviště by mělo začít sloužit na jaře, třetí v závěru roku. Vybudování jednoho stanoviště město vyjde na zhruba 300.000 korun. Strakonice nemusely na rozdíl od nedalekého Písku kupovat kvůli podzemním stanovištím speciální vůz s hydraulickou rukou. Technické služby města ho už měly.

Lidé podle Lucie Klimešové z odboru životního prostředí podzemní kontejnery využívají, i když zpočátku byl problém s tím, že do nich vhazovali třeba komunální odpad. Nádoby umístěné pod zemí pojmou zhruba tři metry krychlové odpadu, což je zhruba třikrát větší množství proti běžným kontejnerům. Nadzemní část tvoří malé vhozové nádoby v typických barvách kontejnerů na tříděný odpad. Ve Strakonicích je vyvážejí podle potřeby jednou za dva až tři týdny.

Město by rádo podzemní kontejnery vybudovalo i u hradu. Bude ale záležet na tom, zda se na další stanoviště podaří získat dotaci, doplnila Klimešová.

Strakonice jsou po Českých Budějovicích a Písku třetím městem v kraji, které podzemní kontejnery využívá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů