Pátek, 19. dubna 2024

ÚOHS prověřuje kartel v odpadovém hospodářství

ÚOHS prověřuje kartel v odpadovém hospodářství

Brno - Antimonopolní úřad podezřívá tři firmy působící v odpadovém hospodářství z kartelu při zadávání veřejných zakázek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) u nich provedl neohlášenou kontrolu a vede s nimi správní řízení, jak ČTK zjistila z aktuálního informačního listu zveřejněného na webu úřadu. Mezi podezřelými mají figurovat velké firmy v oboru - SITA CZ, .A.S.A. a van Gansewinkel.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil informaci o zahájení správního řízení. Úřad zahájil správní řízení loni na podzim na základě vlastní kontrolní činnosti. Kartel se úřad snaží prokázat u jedné z brněnských veřejných zakázek. Podle prvních výsledků kontroly může mít ale případ zásadní dopad i trh v celostátním měřítku.

Petr Rafaj, předseda ÚOHS

"Pro nás jde o největší případ v oblasti bid-riggingu, tedy kartelových dohod u veřejných zakázek. Významný je i tím, že jsme na případ přišli svým vlastním zkoumáním."

Rafaj přiblížil, že prověřování začalo podáním jedné z firem na průběh veřejné zakázky: "Stížnost podala jedna z firem, jejíž chování je předmětem našeho zkoumání." Přitom právě boj s kartely při zadávání veřejných zakázek patří k prioritám činnosti ÚOHS. Úřad chce využít toho, že dohled nad hospodářskou soutěží i veřejnými zakázkami zajišťuje v zemi pouze jedna instituce, kterou je právě antimonopolní úřad.

V této oblasti již úřad odhalil několik zakázaných forem obchodní dohody. Naposledy loni uložil pěti firmám pokutu celkem 4,9 milionu korun za jejich spolčení v zakázce pro Vojenskou ubytovací a stavební správu v Litoměřicích. Firmy s pokutou nesouhlasí a odvolaly se proti ní.

Řada zadavatelů není podle antimonopolního úřadu o kartelových dohodách mezi uchazeči dostatečně informována. Úřad proto pro ně připravuje 50 osvětových akcí. "Tyto kartelové praktiky se na trhu vyskytují v míře, kterou nedokážeme ani odhadnout," prohlásil místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů