Pátek, 29. března 2024

Kam s ním?

Přestože bagry už jsou na dně Luhačovické přehrady nějakou dobu v plné práci, stále není jasno v tom, kde skončí odpad z jejího čištění či zda se celá operace stihne dokončit v plánovaném termínu.

Kam s ním?

Čištění Luhačovické přehrady a s tím související způsob vyvážení a umístění vyvážených sedimentů. To byl důvod, proč ve čtvrtek dopoledne dvě desítky úředníků, zástupců Povodí Moravy a převážně nově zvolených starostů okolních obcí společně usedlo za jednací stůl v městysu Pozlovice.

"Šli jsme na jednání s tím, že jsme potřebovali vědět kdy a za jakých podmínek budou odtěžený sediment vyvážet," uvedla starostka nedalekých Sehradic Silvie Pospíšilová.

Sedimenty nechceme

Starostové obcí z okolí přehrady jsou znepokojeni tím, že Povodí Moravy chce vyvážet odtěženou zeminu z přehrady na zemědělskou půdu, která leží na jejich území. K tomu však Povodí zatím nemá všechna povolení.

"To nám Povodí včera potvrdilo," uvedla po jednání starostka Pozlovic Olga Tkáčová. Dělníci a stroje tak nádrž zatím nečistí zcela naplno. "Zavážejí zatím nad Horní Lhotu a mezidepozit Povodí," uvedla Pospíšilová. Podle ní by byl ideální stav, kdyby se sedimenty na pozemky Sehradic a dalších obcí vůbec nevyvážely.

Nejasné termíny

Povodí, jehož představitele se po uzavřeném jednání nepodařilo zastihnout, podle dostupných informací starosty ujistilo, že práce na čištění zintenzivní. Naúpřed ale musí získat potřebné dokumenty, o něž má zažádáno. Mimoto chtějí svolat se starosty další informativní schůzku.

Zda bagrování vodní nádrže skončí v původním termínu 31. května však není ani po včerejšku jasné. "Pokud by se tento termín podařil dodržet, byli bychom spokojeni," dodala starostka Pozlovic Olga Tkáčová.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů