Čtvrtek, 25. dubna 2024

Společnost EKO-KOM a.s. věnovala certifikát o vytvoření světového rekordu České republice

Společnost EKO-KOM a.s. věnovala certifikát o vytvoření světového rekordu České republice

Společnost EKO-KOM a.s. je čerstvým držitelem nového světového rekordu. Co do rozsahu nemá tento rekordní pokus v České republice srovnání. Cílem celé akce bylo posílení aktivní účasti občanů na tříděném sběru odpadů v obcích a městech České republiky a podpoření jejich odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Děti z 992 škol přihlášených k pokusu vyrobily z tříděného odpadu 1025 znaků obcí a měst ČR. Účastníci rekordu si navíc prohloubili vědomosti o historii měst a obcí i o původu jejich znaků. Fotografie hotových znaků umístěné na www.znakymestaobci.cz jsou prezentací zručnosti a nápaditosti dětí i jejich pedagogů.

Na sklonku loňského roku proběhly ve všech krajích ČR výstavy, na kterých byly představeny vybrané znaky lokálně příslušných obcí a měst. Krajské výstavy se spojily 13. ledna 2011 na veletrhu GO a Regiontour v jednu obří galerii. V pavilónu P brněnského výstaviště bylo reálně vystaveno 454 znaků o rozměrech cca 1x1 metr. Znaky byly vyrobeny z materiálů, které jsou recyklovatelné, tedy z takových, které lze běžně vytřídit do barevných kontejnerů. K výrobě byla velmi často použita víčka PET lahví, plastové sáčky a tašky, různé části plastových nádob, papír, ale také nápojové kartony nebo sklo. Nejčastěji použitými technikami při vzniku znaků byly lepení a tvarování. Vzniklé obrazy tak byly plastikou nebo mozaikou, ale hlavně jsou nejlepším důkazem, že se z tříděného odpadu dají vyrobit krásné věci.

Rekordní pokus trval více než půl roku. Galerie na webu i reálně vystavené znaky v Brně mají parametry světového rekordu, který byl v tomto týdnu zaevidován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov. Poté byl certifikát o jeho vytvoření odeslán jménem společnosti EKO-KOM, a.s. také do kanceláře prezidenta ČR jako dárek České republice spojený s novoročním přáním všeho dobrého v roce 2011 od desetitisíců dětí zúčastněných na projektu. Zejména těmto dětem, ale také jejich pedagogům a rodičům patří velký a srdečný dík organizátorů za vynikající spolupráci při oživování složitého organizmu tohoto rekordního pokusu.

Fotogalerie:

http://agenturadobryden.rajce.idnes.cz/foto_znaky_mest_a_obci_CR_-_rekordni_galerie_-_Brno_13.1._2011/.

raf, Agentura Dobrý den
Kontakt: Luboš Rafaj, Agentura Dobrý den Pelhřimov, 777 601 303, raf@dobryden.cz

Více informací o třídění a využívání odpadů naleznete na www.jaktridit.cz nebo na facebooku www.facebook.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů