Pátek, 19. dubna 2024

Videoreportáž: Skládku na Zebíně u Jičína čeká rekultivace

Bývalá skládka odpadu pod vrchem Zebín u Jičína přestane ohrožovat své okolí. Město na její rekultivaci získá dotaci až 77 milionů korun, samo se na financování bude podílet deseti procenty. Někteří opoziční zastupitelé ale považují předpokládané náklady za přehnané.

Videoreportáž: Skládku na Zebíně u Jičína čeká rekultivace

Úpatí vrchu Zebín u Jičína ukrývá odhadem až 200 tisíc tun odpadu. Ten se sem oficiálně vozil v sedmdesátých a osmdesátých letech, později načerno. Průzkumné vrty v okolí skládky podle odborníků ukázaly, že odpad ohrožuje podzemní a hlavně povrchové vody, jak říká vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Jičín Jana Mušková.

Skládku by tedy měla překrýt nepropustná fólie tak, aby se zabránilo jejímu dalšímu vymývání vodou z dešťů a tajícího sněhu. Následovat by mělo její osázení. Že je taková rekultivace potřeba, na tom se zastupitelé Jičína shodli. Rozcházejí se ale v pohledu na předpokládané náklady.

"Výběrové řízení bude teprve následovat a v tuto chvíli je tedy předčasné debatovat o tom, zda je to drahé," nechal se slyšet starosta Jičína Martin Puš (ODS). Radnice předpokládá, že by rekultivace skládky mohla začít ještě letos a skončit v příštím roce.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů