Čtvrtek, 28. března 2024

Evropa chce recyklovat více odpadu

Většina členských států Evropské unie produkuje stále více odpadu. Avšak díky vysokému poklesu ve Francii, Polsku, Rumunsku a Švédsku poklesl celkový průměr produkce odpadu v Unii mezi roky 2006 až 2008 o téměř 10%. Stojí za tím ekonomická krize, změna ohlašovacích povinností nebo opatření proti samotnému vzniku odpadu?

Evropa chce recyklovat více odpadu

Také o tom pojednává hodnotící zpráva Evropské komise, která poukazuje na pokrok i nedostatky evropské politiky nakládání s odpadem. Komise ji vydala 19. ledna 2011 jako Sdělení o tématické strategii pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci. Doplňující pracovní dokument pak hodnotí naplňování tématické strategie o prevenci a recyklaci odpadů.

Tato tématická strategie byla přijata v roce 2005 s cílem přeměnit EU na recyklační společnost, která se snaží co nejvíce omezit tvorbu odpadu a zároveň vytvořený odpad využívá jako surovinu. Mezi její hlavní nástroje patří podpora prevence vzniku odpadu, opětovného využívání a recyklace a modernizace existujícího právního rámce.

Jak se dařilo s odpady

Nové hodnocení shrnuje hlavní pokrok v nakládání s odpady od roku 2005, přičemž na jednu stranu vyzdvihuje dosavadní přínos odpadové tématické strategie a opatření, která byla v jejím rámci dosud nastavena, avšak zároveň upozorňuje, že některé státy budou muset na splnění nastavených cílů výrazně zapracovat.

V části zprávy, která se věnuje míře dosažení cílů tématické strategie, je uveden obecný přehled dosavadního vývoje v jednotlivých klíčových oblastech v různých státech - prevence, opětovné použití, recyklace, energetické využití a skládkování, a to i podle typu odpadu (domácnosti, průmyslový odpad, odpad ze stavebnictví atd.).

Například produkce komunálního odpadu se v rámci sedmadvacítky stabilizovala zhruba na 524 kg na obyvatele (v roce 2008), avšak mezi jednotlivými členskými státy existují výrazné rozdíly (400 - 800kg na obyvatele).

A co dál?

Obecně je dle zprávy nezbytné posílit správné zavedení současné legislativy, což bude u mnoha členských států vyžadovat značné úsilí. Komise se v budoucnu mimo jiné dále zaměří na možnost prohlubování koordinace národních inspekcí u zařízení s přeshraničním rozsahem, na ekonomické pobídky pro používání recyklovaných materiálů, na zajištění větší konsistence mezi odpadovou a výrobní fází a na další relevantní aktivy, které by měly umožnit dosažení cílů v oblasti nakládání s odpady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů