Pátek, 19. dubna 2024

Nezaměstnaní v centru Ostravy ročně nasbírají přes 100 tun odpadků

Nezaměstnaní v centru Ostravy ročně nasbírají přes 100 tun odpadků

Na úklidu centra města Ostravy se denně podílí 30 lidí v hmotné nouzi. Za rok ručně sesbírají a odvezou přes 100 tun odpadu.

Po novelizací zákona o pomoci v hmotné nouzi zavedla radnice v Moravské Ostravě a Přívozu výkon veřejné služby prostřednictvím Technických služeb Moravská Ostrava a Přívoz, a to formou úklidu města. "Smlouvy o výkonu veřejné služby uzavíráme na 30 hodin v jednom měsíci. Po vykonání prací v rozsahu 30 hodin měsíčně může být jednotlivcům, kteří se nacházejí v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí navýšen o částku 553 korun měsíčně," sdělila mluvčí radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Částka na živobytí v tomto případě činí 3 679 korun a ti, kteří veřejnou službu nevykonávají, mají nárok na příspěvek ve výši 2 020 korun.

Technické služby obvodu vytvořily celkem 120 míst pro výkon veřejné služby. K 31. lednu letošního roku vykonávalo veřejnou službu celkem 107 lidí. Týdně práce zajišťuje maximálně 30 lidí, kteří jsou rozděleni do dvou skupin. Za vybavení pracovními pomůckami obvod zaplatil za loňský rok 70 tisíc korun.

Nezaměstnaní pomáhají především při ručním úklidu veřejných prostranství. "Provádějí úklid kolem autobusových zastávek a v parcích, podílejí se na likvidaci černých skládek, sběru a odvozu komunálního odpadu uloženého mimo popelnice. V zimním období zajišťují odstraňování sněhu především u přechodů pro chodce, autobusových zastávek a odsekávání ledu ze zledovatělých chodníků," uvedl ředitel technických služeb Petr Smoleň.

"S výkonem pracovníků zaměstnaných v rámci veřejné služby jsme spokojeni. Dělají kus práce proto, aby bylo naše město čistější. V dalším období budeme službu i nadále v nezměněném rozsahu poskytovat. Pracovníci v rámci veřejné služby již v letošním roce naložili a odvezli 30 tun odpadu, v loňském roce to bylo celkem přes 100 tun. Práce v rámci veřejné služby plní i výchovnou a psychologickou funkci," dodal místostarosta centrálního obvodu Dalibor Mouka.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů