Středa, 24. dubna 2024

Odpadové firmy krize nezasáhla

Jak ukazuje anketa deníku E15, hlavním hráčům na trhu zpracování odpadů rostly tržby i přes krizi. Pravděpodobně za tím stojí nárůst cen druhotných surovin, podnikové úspory a akvizice. Nejlépe na tom byla společnost Marius Pedersen -  utržila loni kolem 4,65 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o zhruba deset procent.

Odpadové firmy krize nezasáhla

"Považuji to s ohledem na hospodářskou situaci za velmi solidní výsledek. Hlavní vlivy jsou uskutečněné akvizice, vysoká poptávka po druhotných surovinách doprovázená odpovídající úrovní odbytových cen a zčásti také organický růst," řekl deníku E15 obchodní ředitel firmy Pavel Borůvka.

Tržby společnosti . A. S. A. loni podle mluvčí firmy Marie Mockové stouply o 16 procent na 3,84 miliardy korun. "Velký vliv na dobrý hospodářský výsledek měl nárůst cen druhotných surovin a získání nových zakázek v soukromém i veřejném sektoru," řekla deníku E15 Mocková. Nemalý vliv měla ale také úsporná opatření zavedená na přelomu let 2008 a 2009, tedy v době po začátku krize.

Společnost SITA CZ registruje nárůst obratu o tři procenta na téměř dvě miliardy korun. "Všeobecně sníženou ziskovost zakázek jsme nahradili úsporami v režijních nákladech a zvýšenou efektivitou práce. Díky tomu jsme loni nemuseli propouštět," řekla deníku E15 mluvčí firmy Kateřina Kodadová.

Tržby odpadových firem

Roli podle ní hrály i ceny druhotných surovin.

Ty v první polovině roku 2009 výrazně klesly, v létě téhož roku pak ale začaly významně růst. Podle odhadu firmy . A. S. A. stouply ceny druhotných surovin v průběhu loňského roku téměř o polovinu. Podle údajů firmy Marius Pedersen ceny druhotných surovin rostly průběžně do poloviny loňského roku s mírným poklesem na jeho konci a nárůstem na začátku letošního roku.

Tuna čiré PETlahve stála v lednu 2009 zhruba tři tisíce až 4500 korun, ke konci loňského roku to bylo asi deset tisíc až 10500 korun. Cena tuny vlnité lepenky byla před dvěma lety 400 až 600 korun, loni v prosinci pak 2500 až 2900 korun.

Zdroj: zpravy.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů