Čtvrtek, 28. března 2024

Provozovatele Tušimické skládky dal bývalý zaměstnanec k soudu

Provozovatele Tušimické skládky dal bývalý zaměstnanec k soudu

Provozovatel skládky pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku, firma GRG Technology, čelí insolvenčnímu návrhu, který na něj v pondělí podal bývalý zaměstnanec. Od konce loňského roku mu prý firma neplatila mzdu a podobně na tom jsou údajně i někteří jeho další kolegové. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Majitelem pozemků skládky je spřízněná GRG Investment. Obě firmy měly donedávna společnou adresu a podobné obsazení statutárních orgánů. Od poloviny prosince ale firmu převzal pětadvacetiletý muž z Obrnic na Mostecku, který do ní podle obchodního rejstříku vložil 14,9 milionu korun.

Návrh na insolvenci provozovatele podal v pondělí ke krajskému soudu bývalý zaměstnanec Michal Říha, který ve firmě pracoval jako mistr zpracování pneumatik. Společnost mu prý řádně neplatila už od října a celkem mu údajně dluží 22.500 korun plus výplatu za únor, kdy mu měla končit výpovědní lhůta.

Podle Říhy byly ve firmě i další nesrovnalosti. "Zaměstnavatel mi nikdy nedával výplatní pásku ani jiné potvrzení o vyplacené mzdě, srážkách na sociální a zdravotní zabezpečení, pouze si nechával podepsat přijatou částku," uvedl Říha. Podle jeho informací má GRG závazky i k dalším zaměstnancům, minimálně ke dvěma. "Nebudeme to zatím nijak komentovat," řekl dnes ČTK předseda dozorčí rady GRG Investment Ondřej Kubánek.

V areálu skládky vloni v červnu propukl velký požár, který se nepodařilo ani po několika dnech uhasit a nadobro byl zřejmě zlikvidován až letos v únoru. Ústecký krajský úřad zahájil se společností správní řízení. Zkoumá v něm možnost změnit nebo odejmout společnosti souhlas k provozování tohoto zařízení. Firma ovšem v červenci namítla podjatost všech zaměstnanců krajského úřadu a ministerstvo životního prostředí o námitce podle dostupných informací zatím nerozhodlo.

Podle svědectví bývalých zaměstnanců, jichž bylo asi 50, se ve firmě porušovaly normy soustavně. "Ve svářečské dílně, kde každodenně něco doutnalo, jsme nesměli používat hasičské přístroje, ale kýble nebo PET láhve s vodou. Pokaždé, když použijete hasičák, musíte udělat zápis a někdo by se mohl moc ptát, proč u nás tak často hoří," citoval začátkem února jednoho z pracovníků Chomutovský deník. Zaměstnanci si navíc stěžovali i na nevhodné chování vedení, které jim prý nedávalo peníze ani na základní výrobní prostředky.

Mezi věřitele společností GRG se zřejmě zařadí i ústecký krajský úřad, který po sérii dalších menších požárů zaplatil kompletní dohašení skládky ze svého s tím, že peníze bude později vymáhat. Insolvenci spříznění firmy ale zatím nechává bez povšimnutí. Až doteď prý jednal jen s GRG Investment, a tak bude peníze vymáhat u ní. "Jedná se asi o půl milionu korun," řekl ČTK mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů