Středa, 17. dubna 2024

Plzeňští nechtějí spalovnu, na diskusi se ale neukázali

Zcela bez zájmu veřejnosti a ekologických aktivistů se v úterý v Plzni konala veřejná debata o komunálních odpadech v Plzeňském kraji. Hlavním tématem byla připravovaná stavba spalovny odpadů z domácností na skládce v Chotíkově u Plzně. Její oponenti, tedy hnutí Děti Země a sdružení občanů z Chotíkova, se na hojně inzerované shromáždění nedostavili.

Plzeňští nechtějí spalovnu, na diskusi se ale neukázali

"Rozhodnutí kraje úřadu je nesprávné, nezákonné a krajský úřad byl podjatý," řekl už dříve Martin Hyťha z Dětí Země. "Úředníci ignorovali naše připomínky i připomínky mnoha dalších občanů, několika občanských sdružení a dokonce i ČIŽP a krajské hygienické stanice", uvedla Kateřina Moučková v prohlášení za sdružení občanů.

Protest za každou cenu

Už dříve přitom podali podnět a žalobu na kraj. Požadují, aby místo skončeného zjišťovacího řízení, které dalo spalovně souhlas pro územní řízení, proběhla takzvaná "velká EIA", tedy nejpřísnější posouzení vlivů stavby na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí už na podnět reagovalo a potvrdilo kraji, že postupoval v souladu se zákonem, když loni v listopadu v závěru zjišťovacího řízení uvedl, že spalovna nebude mít významný vliv na životní prostředí. Soud má říci, zda byli občané kráceni na svých právech rozhodnutím kraje. "Tuto odbornou věc bude velmi těžké posuzovat. Po stránce formální jsme to udělali dobře, věnovali jsme se tomu dlouho," uvedl na debatě Rudolf Rečka z krajského odboru životního prostředí, který vedl zjišťovací řízení.

"Velká EIA se podle zákona dělá tehdy, když nelze vyloučit významný vliv stavby na životní prostředí. Toto zařízení ale zlepší životního prostředí v Plzni a okolí, protože spálením odpadu se ušetří minimálně 35.000 tun uhlí, které by jinak shořelo v Plzeňské teplárenské," vysvětlil Rečka. Spalovna by navíc měla vyrobit asi 45.000 MWh elektřiny, což by opět snížilo objem spáleného uhlí.

"Myslím si, že to (aktivisté) podcenili. Červencové oznámení záměru bylo zpracováno naprosto perfektně v rozsahu dokumentace a byly tam věci, které tam být nemusí," řekl Rečka. Děti Země se podle něj k dokumentaci vůbec nevyjádřily a chtěly dát připomínky v další fázi EIA; sdružení požadovalo věci, které v zákoně nejsou, a 80 procent dalších podání hovořilo obecně o obavách ze zdravotních rizik a hlukové zátěže.

Spalovna přesto bude?


Spalovnu směsného komunálního odpadu s roční kapacitou až 100.000 tun odpadu chce do roku 2015 postavit městská teplárna. Projekt podporují kraj, město Plzeň, obce i svozové firmy. Investor musí podat žádost o dotaci z EU do 30. června.

"Aktivisté ji nemohou blokovat, protože se mohli stát účastníkem územního řízení jen tehdy, pokud měli relevantní připomínky v předchozím procesu EIA, což neměli. Buď je vůbec nedali, anebo byly naprosto nerelevantní," uvedl Rečka. Dodal, že zjišťovací řízení přijalo nadstandardně i připomínky po lhůtě. Nikdo nám nemůže říci, že jsme ho zkrátili na jeho právech, dodal.

Podle šéfa Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely, kterého překvapil nezájem veřejnosti, podá teplárna v květnu žádost o územní rozhodnutí, které by mělo být vydáno do února 2012. "V polovině roku 2013 bychom chtěli vybrat generálního dodavatele," dodal. Plzeňská teplárenská nyní podle Rečky začala připravovat žádost o vydání integrovaného povolení, kde budou dány podmínky provozu spalovny. Povolení musí být platné před vydáním stavebního povolení. To je opět veřejný proces, do něhož mohou všichni vstoupit, dodal.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů