Čtvrtek, 28. března 2024

Dánové si zalyžují na střeše spalovny

Dánové si zalyžují na střeše spalovny

Nová kodaňská spalovna bude ekologicky vyrábět elektřinu i sloužit zábavě. Nejdelší ze tří umělých sjezdovek různé strmosti má měřit 1,5 kilometru.

Zkuste si tu zprávu přečíst nahlas: Na okraji Kodaně vybudují novou kvalitní sjezdovku. Nezdá se vám to? Máte pravdu. Představa prudké sjezdové trati uprostřed rovinatého Dánska vypadá hodně bizarně.

Přesto se na projektu už pracuje. Ultramoderní projekt spalovny a elektrárny v okrsku Amager na kodaňském předměstí počítá podle listu Politikem s tím, že stometrové věže elektrárny, která bude spalovat odpady, obalí průsvitná konstrukce vyrobená z granulí recyklované umělé hmoty. Ta se také stane základem pro 1500 metrů dlouhou sjezdovku, stejně jako pro dvě kratší trati, včetně prudké "černé" sjezdovky.

Celkem mají mít sjezdové trati na střeše nejmodernější a největší dánské spalovny 31 tisíc metrů čtverečních.

Nejen obyvatelé Kodaně si tak časem pořídí přeskáče, lyže a další sportovní vybavení, aby na kraji metropole navštívili jediný skutečně prudký svah v této rovinaté severské zemi. Cestu vzhůru jim umožní několik rychlovýtahů, které by se ztratily v kterémkoli mrakodrapu. Vedou těsně vedle obří komínové věže, občasné průhledy mají přitom umožnit podívat se i do nitra elektrárny.

Nejvyšší patro s vyhlídkovou plošinou nabídne výhled na celou Kodaň, pohled na vzdálené břehy jižního Švédska i nástup na začátek neobvyklé sjezdové trati.

Vítězný návrh vybrala porota v konkurenci dalších 36 mezinárodních soutěžních návrhů jednomyslně.

Mladý dánský architekt Bjarke Engels počítá s tím, že práce na elegantní stavbě v hodnotě 420 milionů eur zahájí už brzy.

"Počasí v Kodani se hodí pro zimní sporty, chyběl jen odpovídající svah," řekl Engels listu Copenhagen Post. Dokončení prací se plánuje na rok 2016.

Nový projekt vznikne na místě, kde dříve stála stará spalovna ze 70. let minulého století. Industriální okolí pochopitelně nebylo místem, které by Dánové vyhledávali pro výlety.

Brzy se tedy budou moci vydat směr Amager i v případě, že právě nebude ideální zimní počasí. Sjezdovku totiž pokryjí umělé kartáče pro případ, že zrovna nebude mrznout. V letních měsících potom nabídne sjezdovka své svahy horským kolům.

Spalovna přinese podle Engelse zisky v ekonomickém, ekologickém i sociologickém ohledu. Má se stát modelovým příkladem, jak šikovně zužitkovat odpady při výrobě energie. Současně slibuje, že se stane jednou z nových ikon dánské metropole.

Spalovna bude skrývat i silnou symboliku. Vždy ve chvíli, když tunu spáleného odpadu zbaví oxidu uhličitého, vybafnou z komína kouřové prstence o průměru 30 metrů. Vzniknou kondenzací vody ve spalinách stoupajících komínem.

Nápad je dílem německých techniků a umělců, kteří tak chtěli upozornit na nezkrotnou spotřebu průmyslové éry, jež trvá dodnes.

V noci, osvětlené laserem, se prstence změní v jakési virtuální "létající talíře".

"Doufám, že stavba se stane jednou z nových kodaňských dominant," doufá Ulla Rottgerová, manažerka neobvyklého projektu. Současně si slibuje, že Dánsko se odvážnou stavbou zviditelní ve světě. "Projekt by měl lidi přesvědčit, že projekty šetrné k životnímu prostředí nejsou nějakým nutným zlem, ale naopak velkou příležitostí," věří architekt Engels.

PRVNÍ DÁNSKÁ SJEZDOVKA
Podle představ architektů i kodaňských radních se moderní spalovna a elektrárna stanou novou ikonou dánské metropole. Vlevo nahoře: pohled na vrcholek komínové věže, kde bude začínat nejdelší dráha. Vlevo dole: pohled na stavbu od severu, přes přístavní kanál. Vpravo nahoře: schéma sportovního areálu na střeše spalovny a v přilehlém parku. Vpravo uprostřed: po zachycení tuny oxidu uhličitého ze spalin vyfoukne komín obří prstenec páry, který budou v noci ozařovat lasery. Vpravo dole: noční zimní a denní letní pohled.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů