Pátek, 29. března 2024

Kolik stojí něco vyhodit?

Jedním z největších strašáků moderní civilizace je odpad. Dávno neplatí, že co z přírody vzešlo, zase do ní vracíme a ona se s tím vypořádá. Lidí přibývá a po každém zůstávají odložené věci. A kam s nimi?

Kolik stojí něco vyhodit?

Každá domácnost je jako malá továrna, kde se vaří, uklízí, pere a sem tam něco opravuje, vyměňuje starý spotřebič nebo kus nábytku za nový, u domů se také seká tráva a prořezávají stromy. Co po tom všem zbývá?

Nepoužitelné zařízení domácnosti, obaly, hromady schnoucí trávy a větviček, slupky z oloupané zeleniny a brambor, staré noviny a časopisy...

CO VYTŘÍDÍME DOMA

Prakticky v každém koutu republiky najdete kontejnery na základní tříděný odpad z domácností - papír, sklo, plasty a nápojové krabice. Víte, co do nich patří, a co ne? Pokud váháte, odpověď najdete na internetu: jaktridit.cz nebo na obecním úřadu. Kolik to stojí? Za odvoz těchto kontejnerů neplatíte nic. Je to vlastně bonus k vaší popelnici, za kterou obce vybírají roční poplatky. Stejně tak můžete v lékárnách zdarma odevzdat prošlé léky a v prodejnách s elektrospotřebiči baterie, kalkulačky a podobné drobné elektrotechnické zboží.

CO ODVÉZT DO SBĚRNÉHO DVORA

Seznam sběrných dvorů najdete na internetu nebo vám opět na obecním úřadu sdělí, kde máte ten nejbližší a co na něj smíte vyvézt. Co je důležité?

S sebou musíte mít občanku, protože tyto dvory jsou určené lidem z okolí. V tom případě pak do nich smíte odvézt stavební suť, nábytek, elektrospotřebiče, hadry, lepenku, papír..., a to vše tady předat zdarma. Zaplatíte obvykle pouze za stavební suť, pokud jí máte víc než metr krychlový. Zpoplatněné jsou také nebezpečné odpady - chemikálie, barvy, vyjetý olej, pneumatiky.

Sběrné dvory se netýkají jen měst - funguje jich po republice stále víc, i když někde budete mít pocit, že jde spíše o skládku. To ale nevadí, systém je stejný, navíc jde o objekt hlídaný, kde se o to, co na ně vyvezete, stará jeho majitel nebo nájemce. Třídí, k druhotnému zpracování připravuje očištěné suroviny pro recyklaci. Každá skladka musí mít provozovatele, má tedy i své otvírací hodiny a mimo ně na ni nesmíte nic odkládat. Narazíte-li na místo, které není označené a je plné odpadků, jde o "divokou" skládku - a na tu určitě nic odhazovat nebudete.

KDY SI OBJEDNAT KONTEJNER

Obce rozmisťují v místě svého působení pravidelných intervalech velkokapacitní kontejnery, na které opět můžete odnosit suť, nábytek, stará svítidla, elektrospotřebiče, krabice, polystyren nebo molitan. Co je dobré si uvědomit? Takový svoz není určený jen vám, ale několika ulicím nebo celé vesnici. Když potřebujete zlikvidovat velké množství nahromaděných "krámů", musíte si kontejner objednat sami. Firem, které tuto službu zajišťují, najdete v okolí určitě několik. Jsou to buď právě provozovatelé skládek, nebo stavební firmy. Kontejner vám přistaví, vy ho naplníte a oni ho odvezou - samozřejmě za poplatek.

KDY POVOLAT SILNÉ PAŽE

Nezvládnete nábytek, suť a další těžké věci sami naložit? Pak si k přistavenému kontejneru objednejte i muže se silnými pažemi, případně s pomocnou technikou - nakládacím pásem, někdy i jeřábem.

Budete jen přihlížet, jak zručně už na místě rozloží starou skříň, oddělí sypanou suť od cihel a kamenů, roztřídí plech od ocelových trubek. Na kontejner se pak toho vejde víc, než kdybyste tam naházeli jedno přes druhé, a mají už přetříděno pro další zpracování.

Za naložení kontejneru zaplatíte podle toho, jaká se použije mechanizace - přibližně od 600 Kč do 1000 Kč.

A co za to?


Firma kontejner o obsahu 5 m3
Hladík odpady, Praha 3300 až 4140 Kč
Rentík, Brno-Štýřice 3273 Kč
Autodoprava Hlavatý, Liberec 3000 až 4680 Kč
Humeco, Most 600 Kč/den + 30 Kč/km
Obecní úřad Povrly 2500 Kč (objemný odpad: matrace, nábytek...)
5000 Kč (stavební odpad: suť, cihly, kamení...)

Na co si dát pozor


Ten, kdo vám půjčuje kontejner a zavazuje se zlikvidovat posléze jeho obsah, musí mít k tomu povolení - tedy registrovanou firmu nebo živnost s oprávněním k likvidaci odpadů. Zákon na to pamatuje formulací v § 12, odst. (4), zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: "Každý je povinen zjistit, zda osoba, které předává odpady, je k jejich převzetí podle tohoto zákona oprávněna. V případě, že se tato osoba oprávněním neprokáže, nesmí jí být odpad předán." Předání odpadu firmě bez oprávnění je tedy nezákonné a hrozí pokuta (u právnických osob až do výše 10 000 000 Kč).

Gabriela Koulová
Ekolamp

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů