Pátek, 29. března 2024

Skončil úklid Brněnské přehrady, odvezlo se 150 tun odpadu

Skončil úklid Brněnské přehrady, odvezlo se 150 tun odpadu

Na Brněnské přehradě skončil pravidelný jarní úklid, tedy čištění hladiny i břehů. Pracovníci státního podniku Povodí Moravy s ním začali v pondělí, celkem odvezli na 150 tun odpadků. To je o 350 tun méně než loni. Novináře o tom informovala mluvčí podniku Veronika Hrdá.

"Pracovníci Povodí Moravy vyčistili od naplavenin hladinu a břehy u hráze, přístaviště a Rakovecké zátoky. Nejčastěji to byly PET lahve, odpadky, větve a kusy stromů," uvedla Hrdá. "PET lahve naši zaměstnanci vytřídili a odvezli do sběrného dvora. Zbylý odpad skončil na skládce ve Veverské Bítýšce," dodala.

Kromě vyčištění přehrady od odpadků se tento týden opět začalo i s chemickým čištěním vodní plochy, které má pomoci nádrži od dříve přemnožených sinic a řas. Řeka Svratka, která do nádrže přitéká, byla ošetřena síranem železitým. Ten má snížit množství fosforu ve vodě. Právě tento chemický prvek výrazně přispívá ke znečištění přehrady a růstu sinic.

Projekt čištění přehrady od sinic trvá už sedm let, celkem přijde na téměř 200 milionů korun. Větší část mají pokrýt evropské dotace, investuje do něj i Jihomoravský kraj a Brno. Přehrada, která v minulosti patřila k vodním plochám silně zamořeným sinicemi, byla v roce 2009 téměř vypuštěna. Odhalené břehy odborníci několikrát vápnili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů