Pátek, 29. března 2024

Finanční kompenzace za spalovnu v Karviné chce i Český Těšín

Finanční kompenzace za spalovnu v Karviné chce i Český Těšín

Finanční kompenzace za vybudování velké spalovny komunálního odpadu na území Karviné chce po Havířovu i další město. Představitelé nedalekého Českého Těšína tvrdí, že vypouštěné zplodiny ze spalovny neovlivní ani tak životní prostředí přímo v Karviné, ale spíše v okolních obcích. Český Těšín se chce proto stát akcionářem Krajského integrovaného centra (KIC), tedy společnosti, která bude budoucí spalovnu provozovat. Chtěl by tím ovlivňovat její budoucí provoz. ČTK to sdělila mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

S požadavkem finančních kompenzací již před měsícem přišel Havířov. Tomu se nelíbí, že Karviná jako jediné město od kraje dostane 100 milionů korun jako náhradu za to, že zařízení bude stát na jejím území. Peníze se mají použít na ekologické projekty.

K Havířovu se nyní připojil i Český Těšín. "Vedení města souhlasí s návrhem Havířova týkajícím se finanční kompenzace za výstavbu spalovny v Karviné-Dolech i pro jiná města," uvedla Havlíková. Podle ní by peníze na ekologické projekty měly dostat okolní obce, které ovlivní výstavba spalovny, a nikoliv statutární města, která od kraje dostala akcie KIC Odpady. Mezi nimi jsou Karviná, Opava, Ostrava, Frýdek-Místek, Havířov a Horní Suchá.
Zástupci Českého Těšína tvrdí, že město je druhým nejhorším místem v celé republice, co se týká prašnosti, přestože nemá na svém území průmyslové závody ani doly. "Zpracování odpadů je na celém světě skvělý byznys. Proto bychom alespoň chtěli získat finanční kompenzace, které bychom použili na pořádání tuzemských ozdravných pobytů pro žáky základních škol," uvedl místostarosta Stanislav Folwarczny (ODS).

Do velké spalovny se má svážet a likvidovat v ní odpad z největších měst Moravskoslezského kraje. Krajský úřad ji chce za pět miliard korun postavit do roku 2015 v areálu bývalého Dolu Barbora. V současné době se koná územní řízení. Stavět by se mělo začít v roce 2013.

Proti výstavbě protestují ekologové, podle nich se velmi špatné ovzduší na Karvinsku ještě zhorší. Starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber proto například navrhl, aby se spalovna postavila na Opavsku. "Město Opava, které nemá problémy se smogem, je významným akcionářem KIC, tak určitě tuto investici u sebe přivítá," prohlásil Feber.

Radim Kijonka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů