Čtvrtek, 28. března 2024

Odpady a jak dál?

Odpady a jak dál?

V rámci doprovodného programu veletrhu WATENVI se v Brně uskuteční 25. května seminář Odpady 2011 a jak dál? Pořádá jej Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů (STEO) a zaměří se na téma Energetické využívání odpadu. Vedle odborníků z MPO a STEO na semináři mimo jiné vystoupí expert z Mezinárodní konfederace spaloven CEWEP paní Dr. Ella Stengler.

Odpadové hospodářství prochází neustálým vývojem. Ten vyplývá zejména z požadavků udržitelného rozvoje, mimo jiné ochranou primárních zdrojů surovin, a dále vychází z nejnovějších poznatků vědy a výzkumu. V zemích EU stále narůstá množství odpadů a nedaří se oddělit růst měrné produkce odpadů na jednoho obyvatele a rok od růstu životní úrovně jejich občanů. Daří se postupně zvyšovat podíl vytříděných a využitých odpadů, jejich celková produkce však roste.

V roční produkci odpadu na jednoho obyvatele se pohybujeme někde na konci žebříčku EU. Je pravděpodobné, že s dalším vývojem konzumní společnosti bude i odpadová produkce v ČR narůstat. Jeden Čech vyprodukuje více než 400 kg odpadu za rok.

Na prvním místě hierarchie nakládání s odpady stojí předcházení vzniku odpadů, což je i zakotveno v zákoně o odpadech např. jako povinnost výrobců uvádět na trh výrobky, které budou po uplynutí své životnosti obsahovat co nejmenší množství nebezpečných a nevyužitelných odpadů. Komplexní pohled na prevenci nás vede k tomu, soustředit se na co nejvyšší procento využití vzniklých odpadů. Využití je však možné jen na základě poznání skutečných vlastností odpadu.

Přestože se Centrum pro hospodaření s odpady (CeHO) ve své činnosti zabývá širší oblastí nakládání s odpady, seminář na WATENVI bude zaměřen na nové přístupy k hodnocení odpadů a jejich další využití.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů