Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČIŽP zahájí řízení kvůli navezení odpadu do Libčevsi

ČIŽP zahájí řízení kvůli navezení odpadu do Libčevsi

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí správní řízení kvůli německým odpadům, které se letos objevily v areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku. Společnost Alfa Green Power, která je sem dovezla, tvrdila, že jde palivo do teplárny. Krajský úřad dnes na základě posudku znalců rozhodl, že tomu tak není. Ředitelka ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová ČTK řekla, že tak mohou zahájit správní řízení. Firmě hrozí pokuta v řádech milionů korun.

Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové rozbory a laboratorní analýzy, které nechal krajský úřad udělat, prokázaly, že se vlastnosti materiálu neshodují s vlastnostmi uvedenými v dokumentaci. Materiál prý obsahuje zvýšené množství těžkých kovů. Na území Ústeckého kraje podle ní není žádné zařízení, které by takový materiál dokázalo energeticky využít, ani ho spálit v rámci spoluspalování odpadů.

Je to už druhý případ, kdy byl německý odpad nelegálně uskladněn v Libčevsi. V lednu 2006 celníci a Česká inspekce životního prostředí objevili nelegální skládku komunálního odpadu z Německa ve stejném libčeveském areálu. Začali vyšetřovat německou firmu, která tam odpady navezla. V únoru pak někdo skládku úmyslně zapálil. Po požárech se k polovině zbylého odpadu přihlásilo Sasko, které svoji část nechalo odvézt zpátky do Německa. Polovinu zlikvidovala česká strana. Nelegální dovoz vyšetřovala policie, v roce 2009 ale státní zástupce trestní stíhání zastavil. Inspekce životního prostředí za skladování odpadů v Libčevsi sice udělila desetimilionovou pokutu, ale sankci nikdo neuhradil. Dovozce se totiž dostal do likvidace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů