Čtvrtek, 28. března 2024

Bechyně změní za 50 mil. Kč skládku na zeleň

Bechyně změní za 50 mil. Kč skládku na zeleň

V Bechyni vznikne na místě bývalé skládky komunálního odpadu u obce Senožaty plocha pro sportoviště a pro veřejnou zeleň. Rekultivace areálu o ploše 32.220 metrů čtverečních skončí v červnu a bude stát zhruba 50 milionů korun, řekla vedoucí investičního odboru bechyňského městského úřadu Ilona Zvolánková.

Skládka komunálního odpadu Senožaty byla od 31. prosince 1994 mimo provoz. "Nevyhovovala normám, proto se musela zavřít," uvedla Zvolánková.

Od té doby zůstal areál v neměnném stavu, až loni na podzim začali Bechyňští s rekultivačními pracemi. Přes zimu je přerušili a od dubna v nich opět pokračují. "Rekultivace trvá čistého času pět měsíců," řekla Zvolánková.
Během prací se odpad zaveze zeminou, která se zatravní. Zatím není jasné, jaké sportoviště na místě bývalé skládky vznikne. "Prozatím zůstane celý prostor jen zatravněnou plochou," řekla Zvolánková. Další plány s prostorem bude městský úřad řešit až v budoucnosti. Zvolánková však jednoznačně odmítá, že by se na místě bývalé skládky začalo s bytovou výstavbou. "To se nestane, ten prostor je jasně určený pro sportoviště a veřejnou zeleň," řekla.

Z celkové částky na rekultivaci, která činí zhruba 50 milionů korun, tvoří 90 procent z Fondu soudržnosti Evropské unie a ze Státního fondu životního prostředí v rámci Operačního programu Životního prostředí. Zbylých deset procent uhradí město Bechyně ze svého rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů