Pátek, 19. dubna 2024

V České republice je již 1000 Zelených firem

Zaměstnanci loni odevzdali k recyklaci 780 tun elektroodpadu

V České republice je již 1000 Zelených firem

V Česku je již tisíc podniků a institucí, které se zapojily do projektu "Zelená firma". Ten umožňuje zaměstnancům odevzdávat elektroodpad do speciálních boxů umístěných přímo na pracovištích.

"Smlouvu s tisícím partnerem (společností I. T. S. Spedition Brno) jsme uzavřeli minulý týden," sdělil Petr Kubernát, výkonný ředitel společnosti REMA Systém, která má projekt na starosti.

Zájem o sběr elektroodpadu v podnicích postupně roste. V loňském roce zaměstnanci odevzdali do sběrných nádob s logem Zelená firma 780 tun elektroodpadu, což bylo o 100 tun více než v předcházejícím roce.

Největší zastoupení má komunikační a výpočetní technika. "Odevzdáno bylo přes pět a půl tisíce vysloužilých počítačových monitorů a sedm tisíc tři sta osobních počítačů. Projekt jen loni ušetřil skoro 7 tun mědi nebo 9 kilogramů zlata," konstatovala Markéta Vokáčová, manažerka projektu Zelená firma. Nejvíce elektroodpadu loni odevzdali zaměstnanci společnosti Telefónica 02.

Projekt Zelená firma zároveň výrazně přispěl k rozšíření počtu sběrných míst v tuzemsku, kterých je nyní přes deset tisíc.

Společnost REMA Systém si udělala i průzkum využitelnosti kontejnerů v partnerských společnostech. "Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří mají box v podniku, jej už minimálně jednou využily," uvedla Markéta Vokáčová.

Kontakt:

Petr Kubernát
REMA Systém, a.s.
tel.: +420 225 988 001 (002), mobil:+420 602 143 434, e-mail: pkubernat@remasystem.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů