Sobota, 20. dubna 2024

Čína rozšíří zákaz igelitových tašek, aby zmírnila znečištění

Čína rozšíří zákaz igelitových tašek, aby zmírnila znečištění

Čína rozšíří zákaz zdarma rozdávaných igelitových nákupních tašek ve snaze zbavit zemi "bílého znečištění", které zahlcuje vodní toky, farmy i pole. Jak oznámila oficiální tisková agentura Nová Čína, už brzy budou mít zakázáno rozdávat tašky zdarma lékárny a knihkupectví po celé zemi, čímž se připojí k supermarketům, které je musely začít namísto rozdávání prodávat už od 1. června 2008.

Od stejného dne Čína také zakázala výrobu, prodej a používání ultratenkých igelitových tašek a připojila se tak jen k hrstce zemí na světě, které podobný krok přijaly.

Před zákazem v roce 2008 byly denně v Číně použity zhruba tři miliardy igelitových tašek. Státní plánovači doufají, že by zákaz mohl ročně ušetřit přírodě až 100 miliard igelitových nákupních tašek. Čína patří k zemím s nejznečištěnějším ovzduším a vodou na světě. Podepsal se na tom rychlý průmyslový růst posledních 30 let, který nebral ohledy na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů