Pátek, 29. března 2024

Vláda asi podpoří zvýšení poplatků za odpad až o 100 pct.

Vláda asi podpoří zvýšení poplatků za odpad až o 100 pct.

Vláda patrně podpoří bez zásadních námitek předlohu podanou poslanci TOP 09, která zvyšuje od příštího roku poplatek za komunální odpad až o 100 procent. Obce by mohly stanovit až tisícikorunovou platbu za rok. Zvýšení částky předkladatelé odůvodňují stejně tím, že devět let nerostla. Kabinet se bude novelou zabývat ve čtvrtek.

Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně, by měla zůstat stejná. Druhou stanovují obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu; má se zvýšit ze současných až 250 korun na maximálně 750 korun ročně. Autoři předlohy tvrdí, že obce na likvidaci odpadů dlouhodobě doplácejí.

Úhradu by museli podle novely nově platit například cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR nebo vlastníci takzvaných apartmánů, které často slouží k rekreaci či k pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen. "Při rozšíření počtu poplatníků může v některých obcích dojít i ke snížení poplatku," uvedli předkladatelé.

Kabinet bude mít podle návrhu stanoviska k předloze připomínky legislativního rázu. Jde například o odlišný postup v případě, kdy poplatek neuhradí nezletilí lidé. Zatímco podle poslanců by za ně ručili zákonní zástupci, podle vlády by jim měl obecní úřad poplatek přímo vyměřit. Vláda chce také zpřesnit navrhované osvobození od poplatku. Zákon by měl vymezit, jak by měl plátce prokázat, že byt neužívá.

Z vlády se předloha vrátí zpět do sněmovny, která o ní rozhodne. Opozice už avizovala, že pro ni ruku nezvedne

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů