Sobota, 20. dubna 2024

Pod hrozbou exekuce zmizela letitá navážka zeminy v Mikulovicích

Pod hrozbou exekuce zmizela letitá navážka zeminy v Mikulovicích

Po přibližně deseti letech se místo nelegálního úložiště zeminy v Mikulovicích u Pardubic vrátilo do původního stavu. Společnost Skládka Elzet podnikatele Luďka Zahradníka pod hrozbou exekuce splnila požadavky magistrátu a navážku zlikvidovala, řekla ČTK Kateřina Veselá z pardubického stavebního úřadu. Tomuto kroku ale předcházela mnoholetá právní bitva.

"Když jsme začali konat kroky směrem k exekuci, dobrovolně zjednal nápravu a doložil ji doklady. Dal nám rozbor, že zemina neobsahuje žádné cizí částice, a znalecký posudek, který konstatoval, že úroveň terénu odpovídá stavu, do jakého měl terén uvést," uvedla Veselá. Zahradník využil toho, že původní výškové zaměření z roku 1987 mu umožnilo hlínu na místě rozhrnout.

Zahradník během několika dnů v roce 2001 navezl na své pozemky odhadem asi 500 nákladních aut zeminy ze stavby v Pardubicích. Kromě toho, že na tuto činnost neměl povolení, si někteří obyvatelé začali stěžovat na to, že domy v blízkosti skládky vlhnou a narušila se jejich statika. Radnice nařídila navážku odstranit, firma to ale dlouho odmítala.

Rozhodnutí o odstranění zeminy potvrdil v dubnu 2009 Nejvyšší správní soud, a ukončil tak léta trvající soudní spor mezi Zahradníkem a magistrátem. Koncem roku 2009 město vydalo exekuční výzvu s lhůtou na odstranění navážky do konce května 2010 s tím, že pokud se tak nestane, má následovat zabavení majetku firmy, z níž by se likvidace uhradila.

Místní Sdružení pro ekologii Mikulovice se však mezitím obrátilo na exekuční úřad v Písku, aby provedení exekuce zajistil, proto Pardubice musely vyčkat, až celou věc vrátí opět do rukou města soud. Město ještě vloni původně počítalo s tím, že navážku bude muset zlikvidovat samo a náklady následně po firmě vymáhat, v rozpočtu na letošní rok na to bylo připraveno pět milionů korun.

Podle dřívějších informací zemina také bránila protipovodňovým úpravám lokality. Při přesném zaměření místa se ale zjistilo, že leží jinde, než jsou plánovány odvodňovací hrázky.

Zahradník se několik let také soudil kvůli tomu, že zavezl část bývalé cihelny u Mikulovic, a podle ochránců přírody tak vyhubil několik chráněných živočišných druhů. V říjnu 2009 jej pardubický okresní soud zprostil obžaloby s tím, že nešlo o trestný čin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů