Sobota, 20. dubna 2024

Karlovarský kraj chce do tří let začít stavět třídírnu odpadu

Karlovarský kraj chce do tří let začít stavět třídírnu odpadu

Karlovarský kraj chce do tří let začít se stavbou mechanicko-biologické úpravny komunálního odpadu, který by se pak měl spalovat. Záměr připravuje Komunální odpadová společnost a.s. (KOS), kterou založil kraj, ale jejíž akcionáři mají být do budoucna obce a města regionu. S hledáním investora kraj začne, jakmile se k systému připojí zhruba 60 procent obcí, řekl dnes novinářům krajský radní pro oblast životního prostředí Jaroslav Bradáč (ČSSD).

KOS má základní kapitál ve výši šesti milionů korun. "Zatím většinu akcií v hodnotě 1000 korun drží kraj, asi 3800. Obce a města by si je měly postupně odkupovat podle počtu svých obyvatel," upřesnil Bradáč.

Až se podaří přesvědčit asi 60 procent obcí kraje nebo až do společnosti vstoupí obce a města s 60 procenty komunálního odpadu, který se v kraji vyprodukuje, chce kraj vyhlásit výběrové řízení na dodavatele. Vítěz postaví třídírnu a má být schopen odpad spalovat. V úvahu přichází v kraji například Sokolovská uhelná, ČEZ nebo společnost Liapor, které disponují vhodnými technologiemi. Investice by podle předběžných odhadů mohla dosáhnout asi 500 až 800 milionů korun.

Podle Bradáče Česká republika zatím neplní závazky ohledně snižování objemu skládkovaného odpadu, ke kterým se zavázala Evropské unii. Dá se proto čekat, že skládkování bude postupně stále dražší. Zatímco dnes se v kraji platí mezi 1000 až 1200 korunami za tunu, podle předpokladů by se cena měla navýšit do roku 2015 na dvojnásobek.

Cena třídění a spalování odpadu by podle odhadů měla zůstat zhruba na stejné úrovni. Společné řešení likvidace komunálního odpadu podle Bradáče přinese obcím dlouhodobou stabilitu a jistotu, že se nebudou muset potýkat s nečekanými změnami v legislativě, nárůstem ceny skládkování a podobně.

V Karlovarském kraji se ročně vyprodukuje asi 60.000 až 70.000 tun komunálního odpadu. Z něho se dá až 70 procent využít po úpravách jako palivo. Aby byl systém třídění, úprav a spalování rentabilní, mělo by jím projít nejméně 40.000 tun odpadu, dodal Bradáč.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů