Čtvrtek, 18. dubna 2024

Peníze k likvidaci autovraků Senát asi převede na zateplování

Peníze k likvidaci autovraků Senát asi převede na zateplování

Senát asi posvětí převod až půldruhé miliardy korun, které nebyly využity k ekologické likvidaci autovraků, do programu Zelená úsporám na zateplování domácností. Normu už v Poslanecké sněmovně podpořila i opoziční ČSSD, která má v horní komoře parlamentu většinu. Pokud bude souhlasit i prezident, převod by byl umožněn ještě před koncem srpna.

Novelu zákona o odpadech, která s převodem počítá, má Senát schvalovat příští týden. Norma má účinnosti nabýt dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ministerstvo životního prostředí očekává, že na účtu pro likvidaci autovraků bude na konci letošního roku k dispozici 1,48 až 1,53 miliardy korun. Loni se totiž na likvidaci 89.000 autovraků vyčerpalo jen 38 milionů korun z poplatků, které vybral Státní fond životního prostředí (SFŽP), v nejbližších letech by to mohlo být podle odhadů nejvýše 100 milionů korun.

Nevyužité peníze mají být použity jen na program Zelená úsporám, kde je k dispozici 19 miliard korun. K vyhovění žádostem o dotace na zateplování je ale třeba o osm miliard korun více. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už získal souhlas vlády k odejmutí podpory pro zateplení veřejných budov, čímž ušetřil čtyři miliardy. Kontrolou žádostí by podle něj měla vzniknout jednomiliardová úspora. Dalších 600 milionů korun plánoval získat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence.

Ekologické poplatky na likvidaci autovraků se v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od 3000 do 10.000 korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. SFŽP takto předloni vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů.

Nyní lze získané peníze podle zákona použít "na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků". Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů