Sobota, 20. dubna 2024

Hnutí DUHA a NKÚ kritizují nekoncepčnost rozdělování dotací na odpadové projekty

Hnutí DUHA a NKÚ kritizují nekoncepčnost rozdělování dotací na odpadové projekty

Hnutí DUHA dlouhodobě upozorňuje, že Ministerstvo životního prostředí nevyužívá evropských dotací na zlepšení recyklace a nepřipravilo ani nový zákon, který by recyklaci zvýhodnil. Nedaří se mu tak dlouhodobě naplňovat český Plán odpadového hospodářství [1]. K této kritice se přidal i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), jehož zprávu věnovanou odpadovým projektům projedná vláda na svém dnešním (17.8.2011) zasedání.

NKÚ kritizuje Ministerstvo životního prostředí (MŽP) mimo jiné protože:

- dosud podpořené projekty nevedly ke snížení množství skládkovaných bioodpadů, což požaduje i evropská legislativa [2]
- podpořené projekty nevedly k naplnění Plánu odpadového hospodářství ČR (POH) [3].
- MŽP nedokáže zjistit, zda podpořené projekty za 3,4 miliardy korun (v letech 2003-2007) vůbec vedly ke zlepšení nakládání s odpady

Podle zprávy je zřejmé, že praxe neodpovídá vládním plánům. Ministr Chalupa ale místo okamžité změny způsobu, jakým se vybírají projekty, raději plánuje změnu samotného vládního plánu - POH ČR [4].

MŽP až po kritice NKÚ potvrdilo, že pro naplnění POH ČR je nutné připravit nový zákon o odpadech. Hnutí DUHA přitom na potřebu nového zákona ministerstvo upozorňuje již od roku 2005 [5].

Hnutí DUHA navrhuje, aby součástí nového zákona byla takzvaná recyklační sleva: obce, které hodně recyklují, a produkují tedy málo odpadků, budou mít nižší sazbu poplatku za skládkování zbývajícího odpadu v popelnicích. Pro radnice a obecní úřady musí být výhodné pomáhat domácnostem, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA řekl:
"Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu potvrdila, co Hnutí DUHA roky kritizuje. Ministerstvo životního prostředí nevyužilo evropských dotací na zlepšení recyklace, ani nepřipravilo nový zákon, který by recyklaci zvýhodnil. Vůbec nejhorší je, že ministr Chalupa chce v tomto mrhání časem a prostředky dále pokračovat. Po zjištění, že praxe neodpovídá vládním plánům, chce Chalupa změnit vládní plán."


Kontakty:
Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů