Čtvrtek, 28. března 2024

Sasko řeší, kdo má platit za český odpad připlavovaný Labem

Sasko řeší, kdo má platit za český odpad připlavovaný Labem

Německá spolková země Sasko řeší, kdo má platit odstraňování odpadků připlavovaných Labem ze sousedního Česka. Tamní ministr životního prostředí Frank Kupfer chce kvůli tomu podle deníku Sächsische Zeitung vyvinout větší tlak na české ministerstvo životního prostředí, které se k saskému problému s opakujícími se přívaly plastových lahví a dalšího odpadu zpoza české hranice údajně zatím nestaví příliš vstřícně.

Obyvatelé obcí a měst podél Labe v Saském Švýcarsku se podle listu potýkají s hromadami plastu na březích po každé větší vodě. Odkud pocházejí, prozrazují podle nich bezpečně etikety s dobře známými značkami českých vod a piv. "Předpokládám, že při další povodni přijdou znovu. Proč by se mělo něco změnit?" řekl Sächsische Zeitung rezignovaně místní občan pan Kaulfuss.

Likvidaci odpadu podél řeky zajišťuje sdružení ZAOE, založené právě k tomuto účelu. Pokud je na soukromém pozemku, musí to dělat na své náklady, na obecních pozemcích se o ně dělí s místní správou. Andrea Wötzelová z radnice v Bad Schandau to však nepovažuje za řešení tohoto problému a žádá, aby se do záležitosti vložilo saské ministerstvo životního prostředí a na odstraňování tohoto odpadu nejlépe přispívalo.

Starosta obce Rathen Thomas Richter naopak chce, aby za něj podle principu původu platili Češi. "Nemůžu přeci být členem EU a mé dluhy přehazovat na jiné země," uvedl nejvyšší představitel vyhlášené rekreační lokality.

Kupfer však tvrdí, že saské úřady nemají nástroj jak donutit původce znečištění z české strany k jeho odstranění nebo k převzetí nákladů za likvidaci. O tomto problému prý už jednal i s kolegy v Praze, podle něj ale zatím bez hmatatelného výsledku.

"Nejsou nám známa žádná konkrétní opatření České republiky k minimalizování těchto naplavenin," uvedl ministr v odpovědi na interpelaci v saském zemském sněmu. Na setkání s občanským fórem křesťanských demokratů (CDU) ve Struppenu v polovině července však podle Sächsische Zeitung ujistil, že zvýší tlak na Prahu, pokud něco nepodnikne.

Podle Kaulfusse by problém pomohlo vyřešit zálohování plastových lahví v sousední zemi, podobně jako je tomu v Německu. O něm se však v Česku zatím jen uvažuje. "Co Češi dělají, nemůžeme bohužel ovlivnit," je si vědom nespokojený Sas a vyzval Kupferovo ministerstvo, aby alespoň změřilo a spočítalo, kolik odpadu z Česka po Labi opravdu připlouvá. "Ať můžeme tahle čísla jednou dát na stůl," vysvětlil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů