Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropští spotřebitelé preferují sklo

Evropští spotřebitelé preferují sklo

Výsledky nového celoevropského průzkumu nezávislé agentury InSites ukazují, že obliba skleněných obalů je součástí trendu zdravého a udržitelného životního stylu. Téměř tři čtvrtiny evropských spotřebitelů upřednostňují sklo jako obalový materiál pro nápoje a potraviny.

A to ze tří hlavních důvodů: skleněné obaly zachovávají chuť obsahu, jsou považovány za zdravotně nezávadné a bezpečné a jsou ohleduplné k životnímu prostředí. Rozsáhlého průzkumu se zúčastnilo více než 8 tisíc spotřebitelů ze 17 evropských zemí, kteří odpovídali na otázky týkající se obalových materiálů.

Trh neposkytuje dostatečnou možnost volby

Obliba skla je vysoká ve vztahu k alkoholickým nápojům, ale také vodě, džusům, nealkoholickým nápojům a mléčným výrobkům. Většina evropských spotřebitelů, kteří doma konzumují jogurty, by dala přednost nákupu těchto produktů ve skle. Žádný jiný obalový materiál u tohoto produktu nedosahuje takové obliby.

Výsledky průzkumu odpovídají současnému rostoucímu trendu zdravého a udržitelného životního stylu. Vývoj posledního období, jako je zintenzivnění recyklace skla a doporučení Evropské komise, aby rodiče používali skleněné dětské lahvičky jako jednu ze zdravotně nejvhodnějších variant, podporuje odpovědnou spotřebu a efektivní zacházení se zdroji v Evropě.

Mezi přáním spotřebitelů kupovat určité produkty balené ve skle a jejich spotřebou existuje nesoulad, což jasně poukazuje na to, že nabídka na trhu neposkytuje spotřebitelům dostatečnou možnost volby. Z průzkumu přitom vyplývá, že značná část evropských spotřebitelů by byla ochotna připlatit si za skleněné obaly, a to především u mléka, jogurtů, džusů a vína.

Výsledky dokazují, že rostoucí poptávka po čistě přírodních produktech, jako jsou potraviny a nápoje z ekologického zemědělství, má zřejmě vliv také na to, jaké obalové materiály spotřebitelé preferují. Skleněné obaly tomuto trendu nejlépe vyhovují.

Zachování chuti

Celých 65 % evropských spotřebitelů dává přednost sklu, protože nejlépe zachovává chuť potravin a nápojů, které jsou v něm skladovány. Je to jeden z hlavních důvodů, proč například vinaři stáčejí víno do skleněných lahví. Sklo jako obalový materiál má navíc image spojovanou spíše s prestižními produkty. 79 % respondentů odpovědělo, že volí sklo u nápojů pro zvláštní příležitosti.

Zdravotní výhody

Lidé si spojují skleněné obaly se zdravotními výhodami, protože zachovávají "to dobré", jako jsou vitaminy, a fungují jako přirozená bariéra proti bakteriím. Většina evropských spotřebitelů je také přesvědčena, že obalové materiály používané pro balení potravin a nápojů mohou chemicky reagovat s obsahem. V případě skla je však tato interakce považována za nejnižší ze všech obalových materiálů. 14 % spotřebitelů dotazovaných v průzkumu odpovědělo, že nakupují kojeneckou výživu a že u těchto výrobků upřednostňují skleněné obaly oproti jiným materiálům.

Ohled na životní prostředí

Respondenti uváděli také ekologické důvody. Téměř polovina evropských spotřebitelů hodnotí sklo jako nejlepší obalový materiál s ohledem na životní prostředí. Necelých 80 % uvedlo, že sklo lze recyklovat na stejné nebo podobné obaly bez snížení kvality. V tomto ohledu sklo jasně předčí ostatní obalové materiály. Drtivá většina evropských spotřebitelů uvedla, že sklo recykluje.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů