Pátek, 19. dubna 2024

Litvínov chce zrušit platbu za odpady, město přijde o 10 milionů

Litvínov chce zrušit platbu za odpady, město přijde o 10 milionů

Litvínov chce zrušit poplatek za odvoz odpadu, město by tak přišlo asi o 10 milionů korun. Zrušením poplatku chce obyvatelům kompenzovat navrhované zvýšení daně z nemovitosti. Poslední slovo bude ale podle starosty Milana Šťovíčka (VV) mít až zastupitelstvo, které zasedá příští týden. Řekl to na dnešní tiskové konferenci města.

Každý obyvatel města platí ročně za odvoz odpadů 500 korun. Město by tak mělo vybrat ročně asi 13 milionů korun, podle Šťovíčka ale reálně vybere jen deset milionů. "Zbytek neplatičů se městu nedaří dohonit. Ušetřilo by se i na agendě s vybíráním poplatků spojené," dodal starosta. Ta podle vedení stojí asi milion korun.

Návrh vzešel od Severočechů.cz, kteří v radě města sedí společně s Věcmi veřejnými a KSČM. Ti prosadili zrušení poplatku za odvoz odpadů i v nedalekém Mostě. Přestože rada bude navrhovat zastupitelstvu úplné zrušení poplatku, má připravenou i druhou variantu, kdy by se poplatek jen snížil na polovinu.

Zároveň ale bude srpnové litvínovské zastupitelstvo hlasovat i o zvýšení daně z nemovitosti. "Zrušení poplatků by mohla být vhodná kompenzace pro lidi, kteří mají trvalé bydliště v Litvínově," vysvětlil Šťovíček. Po zdvojnásobení navrhovaného místního koeficientu by město na dani z nemovitosti vybralo 52 milionů. I po zrušení poplatků za odpady by tak do městského rozpočtu ročně přibylo přibližně 42 milionů korun.

Podle vedení města by celý výnos z daně z nemovitosti měl jít na zlepšení technického stavu silnic, chodníků, veřejného osvětlení a další městské infrastruktury. Dosud město více než 60 procent daně z nemovitostí vybralo v průmyslových areálech, především chemických závodů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů