Čtvrtek, 28. března 2024

Třídění je samosebou

Mnoho lidí už ví, kam patří plasty, sklo, papír nebo nápojové kartony. Ve většině obcí je možnost tyto obalové odpady třídit. Pro 2/3 obyvatel ČR je tato činnost samo sebou.

Třídění je samosebou

Jak jistě mnozí z vás ví, z vytříděných odpadů se stává surovina, která prochází procesem, při němž vznikne opět nový výrobek. Někteří se ovšem stále vymlouvají na mýty spojené se tříděním a recyklací odpadů. Nejčastěji oponují tím, že se to stejně sesype na jednu hromadu, že to je jen módní výstřelek, nebo že je málo kontejnerů. S bojem proti těmto mýtům přicházejí noví hrdinové různých žánrových epizod, které můžete vidět na www.samosebou.cz. U každé epizody najdete i krátký sestřih ze zákulisí natáčení, ale i interaktivní hry a nechybí ani soutěž o hodnotné dárky.
samosebouJednotlivé epizody můžete postupně shlédnout od srpna do října, z nichž každá vyvrací jeden mýtus. Vybíralo se z nejznámějších filmových žánrů, které mají za cíl oslovit široké publikum. Mezi nimi jsou western, kung-fu, komedie, film noir a gangsterka. Třídění zde není hlavním motivem, do příběhu je téma zasazeno velmi nenápadně, ale přesto nedílně.
Na otázku "Jak celý nápad vznikl?" nám tisková mluvčí neziskové společnosti EKO-KOM Šárka Nováková sdělila: "Chceme poděkovat lidem, kteří třídí, a dále bychom je chtěli povzbudit, aby v třídění pokračovali a nepodlehli nepravdivým mýtům. Chceme je ujistit, že to co dělají, je potřebné a správné a to navíc zábavnou a atraktivní formou."

Cvičený škorpion a trucující kůň

Ve westernovém snímku, který byl na web www.samosebou.cz nasazen jako první, si roli kovboje zahrál Ondřej Malý (Pouta). Tomáš Měcháček (Protektor) zase ztvárnil osamělého kovboje, který jako jediný třídí, ovšem jeho snahu se mu snaží překazit tři kovbojové. Jana Pidrmanová (Bobule, Okresní přebor) zase do příběhu vnáší trochu něhy a porozumění.
Western bez koně není westernem a práce se zvířaty není jednoduchá, tak jako s herci. O tom se mohl přesvědčit režisér filmu Jan Těšitel.
samo sebou"Kůň jakoby to věděl, se vždy při klapnutí klapky otočil bokem nebo zády a celá scéna se musela několikrát opakovat. Nakonec většina natáčení probíhala bez klapky," dodal režisér. Kromě trucujícího koně se natáčení zúčastnil vycvičený škorpion, který fungoval na pokyny. Na rozdíl od koně ho klapka neděsila.
Boření mýtů ve filmových žánrech

Na jednotlivých epizodách se podílela slavná jména českého filmu a televize. Režisérem filmu noir je Radim Špaček, autor filmu Pouta (tento film získal pět Českých lvů) nebo režisér Petr Zahrádka (Letiště, Ordinace v růžové zahradě). Herečka Jana Stryková (Ordinace v růžové zahradě, Dokonalý svět) si zahrála v epizodě kung-fu sexy bojovnici v koženém oblečku a Robert Nebřenský (seriál Vyprávěj) mistra Šaolinu. Mezi další herce, kteří si v krátkých filmech zahráli, patří Jiří Ornest (Protektor, Šakalí léta) a Norbert Lichý (Vyprávěj, Cesty domů), ti ztvárnili postavy v gangsterce. Díky spolupráci s klasickou filmovou produkcí se epizody na podzim objeví také v některých kinech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů