Pátek, 19. dubna 2024

Radní prodloužili termín na miliardový tendr na svoz odpadu

Radní prodloužili termín na miliardový tendr na svoz odpadu

Pražští radní se dnes dohodli na prodloužení lhůty na podávání nabídek na miliardový tendr na svoz a další nakládání s komunálním odpadem. Obdrželi totiž námitky a žádosti o vysvětlení, podle nichž budou upraveny zadávací podmínky, řekl novinářům po jednání radních náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Zájemci se mohou do soutěže hlásit do konce října. Původní uzavírka přihlášek byla naplánována na 12. září.

"Jedna z významných změn se týká upřesnění kritéria ekologičnosti vozidel, to znamená, jakým způsobem budou potencionální uchazeči prokazovat to, že mají ekologická vozidla," uvedl Březina. Normy musí vozidla na území metropole splnit od roku 2013.

V Praze se tak v krátké době mění podmínky druhé velké veřejné zakázky. Před několika měsíci už totiž radní upravili zakázku na výstavbu nové čistírny odpadních vod za 6,2 miliardy korun bez DPH. Magistrát se prý chtěl vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově.

Tendr na svoz odpadu, jehož hodnota je 13,2 miliardy korun bez DPH, vyhlásilo město na začátku července. Vítěz se by měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021.
V současnosti sváží komunální odpad v Praze především společnost Pražské služby, která provozuje rovněž spalovnu v Malešicích a několik sběrných dvorů. Současná smlouva končí v prosinci. Firma, v které metropole drží téměř 77 procent akcií, zároveň pro Prahu zajišťuje letní a zimní úklid ulic. Za tuto osmiletou zakázku jí magistrát zaplatí téměř devět miliard korun. Předpokládá se, že Pražské služby budou favoritem i v tomto tendru.

Praha výběrové řízení připravuje už od začátku letošního roku. Tendr měl být podle původních předpokladů zveřejněn už v květnu, materiál se zadávacími podmínkami pro uchazeče byl ale několikrát stažen z jednání rady a vrácen k dopracování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů