Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnská spalovna opravená za miliardy zahájila běžný provoz

Brněnská spalovna opravená za miliardy zahájila běžný provoz

Brněnská spalovna, která prošla modernizací za 90 milionů eur (2,2 miliardy korun), skončila o prázdninách zkušební provoz dvou nových kotlů a najela na normální fungování. Prokázalo se, že nový blok, který nyní patří k nejmodernějším v zemi, splňuje všechny požadavky kladené na jeho provoz, sdělil ČTK náměstek ředitele městské firmy Spalovna a komunální odpady (SAKO Brno) Václav Hnaníček. Spalovna tak podle něj oficiálně zahajuje nový provoz s modernizovaným vybavením.

Spalovna, kde končí veškerý komunální odpad z Brna i okolí, se přestavovala více než 12 měsíců v průběhu loňského předloňského roku. Součástí zmodernizovaného bloku je vedle dvou nových kotlů i nově vybudovaná turbína pro výrobu proudu s výkonem 22 megawattů, která při spalování odpadu vyrábí i teplo a elektřinu, nebo nová dotřiďovací linka. "Ta dotřiďuje separované složky komunálního odpadu, hlavně PET lahve a papír," vysvětlil Hnaníček.

Nové kotle, které nahradily starší tři kotle, byly ve zkušebním provozu od loňského září. "Zkušební provoz skončil v půlce července. Se slavnostním zahájením jsme ale čekali až na období po prázdninách, nyní už fungujeme normálně," uvedl Hnaníček. Nové kotle dokážou spálit dvakrát 14 tun odpadu za hodinu.

Jednou z klíčových změn, kterou modernizace přinesla, je právě energetické využití tepla ze spalovny. Spalovna nyní nově vyrábí vedle tepla i elektrickou energii. Část spalovna využívá pro své účely, část prodává do rozvodné sítě.

Opravená spalovna je schopna zpracovat kolem 220.000 tun odpadu za rok. Nové zařízení, vystavěné podle norem EU, je podle vedení SAKO Brno ekologičtější a zvýšilo efektivitu spalování.

Část z celkové ceny modernizace šlo z fondů EU, část ze státního rozpočtu, něco hradilo město, část platila spalovna. Šlo o jednu z největších investičních akcí v Brně za posledních deset let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů