Čtvrtek, 28. března 2024

Klatovy vybudují s penězi EU obří areál odpadového hospodářství

Klatovy vybudují s penězi EU obří areál odpadového hospodářství

Klatovy postaví obří centrum odpadového hospodářství, v Plzeňském kraji unikátní. Na necelých dvou hektarech poblíž plaveckého bazénu vznikne do konce příštího roku zázemí odpadového hospodářství pro sběr domovních odpadů. Díky ostré konkurenci stavebních firem, které mají málo zakázek, si vyžádá polovinu nákladů. ČTK to řekl místostarosta Klatov Václav Chroust.

"Původně byly projektované náklady 32,3 milionu korun. Vítězná firma z 21 přihlášených ale nabídla, že ho vybuduje za 16,4 milionu korun," dodal. Polovinu ceny stavby navíc uhradí evropský operační program Životní prostředí. Město "vysoutěžilo" výrazně levněji také nakladač odpadu pro areál. Místo rozpočtované ceny 3,2 milionu ho pořídí za 1,4 milionu Kč.

Podle Chrousta jde ale jen o první fázi celého centra, v níž se vybuduje hlavně velký sběrný dvůr, který nahradí 20 let starý dvůr u hřbitova, a sklad nebezpečného odpadu. Investice zahrnuje ještě například přístřešek pro kontejnery, mostní váhu, vrátnici, opravu manipulační plochy, veřejné osvětlení, kanalizaci a vodovod a odstranění povrchů komunikací, buněk a přístřešků a sadové úpravy. Radnice už má připravenou druhou etapu centra odpadů za více než deset milionů korun, tedy výstavbu kompostárny, na níž už také požádala o evropské dotace.

Městská skládka nadále zůstane v sousedních Štěpánovicích. Její životnost, která je spočítaná při dosavadním objemu odpadu minimálně na 12 let, podle místostarosty nejvíce ovlivní stavba spalovny komunálního odpadu, kterou chce u Plzně v roce 2015 otevřít Plzeňská teplárenská. Klatovy už byly osloveny, že by tam mohly dodávat. Svoz odpadu by zajistily svozové firmy pracující pro spalovnu.

Areál odpadového hospodářství vznikne na místě bývalého velkoskladu potravin Taroko s plochou 1,7 hektaru. Klatovská radnice ho koupila před pěti lety za 12 milionů korun. Do oploceného prostoru ve směru na Tajanov, kde je obrovská hala, velký pozemek a administrativní budova, přesune městská firma Odpadové hospodářství techniku sběru odpadů. Nové odpadové zázemí naváže na starou industriální zónu města u bývalého podniku Kozak. Skladovací haly i garáže jsou dobře přístupné a podle radnice jsou tam dostatečné manipulační plochy.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů