Čtvrtek, 28. března 2024

MfD: V armádním prostoru Libavá jsou stovky tun toxických odpadů

MfD: V armádním prostoru Libavá jsou stovky tun toxických odpadů

Stovky tun toxických odpadů jsou zakopány v ochranných valech kolem střelnice Daskabát ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Jedovaté látky tam měla tajně navézt stavební firma při budování valů, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Sanace zamořeného území Oderských vrchů přijde stát asi na půl miliardy korun. Armáda kvůli tomu podala několik trestních oznámení a přednosta vojenského újezdu Libavá Vladimír Kubisa byl postaven mimo službu.

Armádě v minulosti několik firem nabídlo, že zadarmo postaví kolem střelnice Daskabát v blízkosti stejnojmenné obce ochranné valy z materiálu, kterého se jiné stavební společnosti chtěly zbavit. Inspekce generálního štábu armády ale odhalila, že následně zmizel kvalitní kámen z původních valů a návrší byla vytvořena z toxického odpadu, který měl být ekologicky zlikvidován.

Vojenská policie proto prověřuje smlouvy týkající se stavby valů. Podle ministra obrany Alexandra Vondry nese dlouholeté tajné navážení jedů do Libavé i okolnosti výběru stavebních firem všechny znaky zločinného spolčení. Armáda podala trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli ohrožení životního prostředí, zneužití pravomoci při správě cizího majetku, podvodu a krádeži. "Je to velmi vážné. Budeme trvat na vypátrání konkrétních viníků a určení míry jejich odpovědnosti," řekl deníku náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

"Pro nás z toho v každém případě vznikla škoda velkého rozsahu," uvedl ministr Vondra. Koncem týdne se s ním má sejít starosta obce Daskabát Antonín Venclík, aby zjistil, zda mohou toxické látky ohrozit obyvatele vesnice. Podle informací MfD je to možné. "Valy jsou kontaminované. Vyváželo se tam úplně všechno," píše se v expertních stanoviscích.

Nákladní auta stavebních firem navážela do vojenského prostoru Libavá zdraví nebezpečné látky minimálně od roku 2005. Jednou ze zmíněných společností byl Kohout Invest. "V případě cvičiště Libavá jsme se ničeho nedopustili. Námi navážený odpad nebyl toxický," sdělil MfD jednatel podniku Jaromír Kohout. Jeho společnost již v minulosti dostala několik vysokých pokut od České inspekce životního prostředí a také údajně před čtyřmi lety okradla armádu při rekultivaci cvičiště Závrbek u Lipníku nad Bečvou. Tehdy v Závrbku vytěžila a následně za zhruba 27 milionů korun prodala 280.000 tun kvalitního štěrku. Kohout se hájí tím, že šlo jen o stavební odpad, na který měla firma podle smlouvy právo.

Na tajné navážení nebezpečných odpadů do Libavé již doplatil přednosta tohoto vojenského újezdu Kubisa. Náčelník generálního štábu jej do skončení vyšetřování případu postavil mimo službu. "Nikdy bych nedovolil, aby se na Libavou vyvážely jedy. Smlouvu uzavřeli lidé z generálního štábu," hájil se Kubisa. Podle mluvčí armády Jany Růžičkové tito lidé mezitím odešli do zálohy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů