Pátek, 19. dubna 2024

Krajský úřad je proti spalovně pneumatik u V. Dobré na Kladensku

Krajský úřad je proti spalovně pneumatik u V. Dobré na Kladensku

Krajský úřad nesouhlasí s plánovaným spuštěním spalovny pneumatik u Velké Dobré na Kladensku. Provoz by podle úředníků mohl zejména zhoršit kvalitu ovzduší. Projekt kvůli tomu neprošel posouzením o vlivu stavby na životní prostředí (takzvaná EIA), bez kterého nelze vydat například územní rozhodnutí nebo stavební povolení. ČTK to dnes sdělila Markéta Vítková z krajského úřadu.

Zatím to však neznamená, že spalovna nebude fungovat. Projekt je nyní posuzován ještě v rámci integrovaného povolení pro výstavbu. Pokud by úředníci opět spalovnu zamítli, investor se odvolá a případem se bude zabývat ministerstvo životního prostředí.

Proti plánovanému spuštění spalovny protestovali místní obyvatelé a starostové okolních obcí. Podle starosty Velké Dobré Zdeňka Noska se situace po vydání nesouhlasného stanoviska uklidnila. "Očekáváme, jaké bude stanovisko Středočeského kraje v rámci integrovaného povolení, které teprve kraj bude vydávat. Jsme si vědomi toho, že to nekončí. Skončil jen jeden úsek toho úsilí proti spalovně," řekl ČTK Nosek.

Recyklační linku chce provozovat společnost AGMECO LT. Spalovna pracuje na principu takzvané pyrolýzy, umí bez přístupu vzduchu přeměnit pneumatiku na olej, plyn a saze. Podle jednatele firmy Karla Prokeše stejná zařízení bez problémů fungují třeba v USA, v ČR ale jde o pilotní projekt. "Záporné stanovisko EIA pro nás není novinkou. Celé řízení bylo politicky zmanipulované," sdělil ČTK k rozhodnutí úředníků Prokeš.

Podle něj v současnosti krajský úřad posuzuje projekt i v rámci integrovaného povolení pro výstavbu tohoto zařízení. Prokeš očekává i v tomto případě záporné stanovisko. "Vzhledem k tomu, že se jedná o rozhodnutí, lze se proti němu odvolat. To v případě potřeby zcela jistě uděláme," dodal jednatel. Projektem by se následně zabývalo ministerstvo životního prostředí.

Úředníci na internetových stránkách systému EIA uvedli, že by spalovna mohla zhoršit kvalitu ovzduší a ohrozit povrchovou a odpadní vodu. Problematické je prý umístění provozu v blízkosti obytné zóny. Investoři se podle úředníků v dokumentaci nedostatečně vypořádali s rozptylovou a dopravní studií. Připomínky mají také k technickému a provoznímu zabezpečení procesu pyrolýzy nebo k nakládání s odpadními vodami.

Zatím neaktivní recyklační linka je v areálu u rychlostní silnice R6 mezi Valdekem a Velkou Dobrou. Podle dokumentů zveřejněných na internetu může spalovna zpracovat maximálně 250 kilogramů pneumatik za hodinu. Při zavedení třísměnného provozu by údajně linka za rok spálila až 1800 tun pneumatik.

Prokeš v minulosti uvedl, že pokud úřady provoz spalovny zakážou, firma se zřejmě pokusí zařízení přestěhovat jinam. "Samozřejmě, že alternativa s přestěhováním jednotky platí stále, ale není momentálně jako varianta na prvním místě," dodal Prokeš.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů