Čtvrtek, 28. března 2024

Putovní výstava Brána recyklace se poprvé představuje na Designbloku

Putovní výstava Brána recyklace se poprvé představuje na Designbloku

Výstava Brána recyklace vznikla jako designová přehlídka předmětů vyrobených recyklací, na které se podíleli zejména mladí čeští umělci a designéři. "Již v roce 2007 jsme připravili s mými studenty výstavu uměleckých děl, které vznikly zrecyklováním materiálu jako je sklo, nápojový karton nebo PET lahve, říká Kurt Gebauer, sochař a profesor VŠUP.

Dnes po pěti letech přehlídka mapuje trh s recyklovaným zbožím, které se běžně prodává. Provádí nás světem recyklace, ve kterém se denně pohybujeme, a možná si ani neuvědomujeme, že recyklované materiály jsou všude kolem nás.

Z recyklovaných materiálů vznikají předměty, které běžně používáme, jako například plastové a papírové obaly na vajíčka, toaletní papír, sklenice na zavařování potravin nebo kalkulačka z recyklovaného plastu, či různé druhy tašek.

Výstava ukazuje i výrobky, které jsou ukázkou výtvarného a designového zpracování recyklovaných materiálů jako například zrcadlo z recyklovaných časopisů, odpadkový koš z telefonního seznamu, či bloky od firmy MUJI z recyklovaného papíru, skleničky a další artefakty z recyklovaných skleněných lahví, nebo věci méně běžné - kabelky a tašky vyrobené z použitého nápojového kartonu nebo z víček od plechovek. Především děti zaujmou hračky vyráběné z odpadu v Africe, či Asii, kde výroba těchto věcí slouží jako jeden ze zdrojů obživy.

Putovní výstava Brána recyklace vznikla v rámci kampaně na třídění odpadů a jejím cílem je motivovat všechny generace k zamyšlení se nad tím, proč odpad třídit a jaký je význam recyklace v současnosti. Výstavu pořádá autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů.

www.branarecyklace.cz, www.ekokom.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů