Pátek, 29. března 2024

Benešov bude v příštím roce rozšiřovat skládku v Přibyšicích

Benešov bude v příštím roce rozšiřovat skládku v Přibyšicích

Benešovská radnice chce v příštím roce rozšířit skládku v Přibyšicích, na niž město vyváží komunální odpad. Cílem je prodloužit její životnost. Úpravy skládky si vyžádají osm milionů korun, řekl dnes novinářům místostarosta Roman Tichovský (ODS).


Město skládku rozšiřovalo již v minulosti, nyní půjde o třetí z celkem čtyř naplánovaných etap. "Končí životnost jedné etapy, ale pořád je ještě před námi třetí a čtvrtá etapa, takže životnost skládky, pokud se nějak enormně nezvedne množství odpadu, bude ještě nějakých 15 let," uvedl místostarosta.


Do rozšiřování skládky město vkládá prostředky ze svého rozpočtu, s případnou dotací nemůže počítat. Evropská unie totiž nepodporuje skládkování, ale spalování a modernější způsoby nakládání s odpady. Až se kapacita přibyšické skládky naplní, bude radnice muset najít jiný způsob likvidace odpadu.


"Výhledově nějaké řešení budeme muset hledat, ale čekáme na koncepci kraje, na které se pracuje. Kloníme se ovšem k regionálním spalovnám, nikoliv k jedné spalovně v rámci kraje," uvedl Tichovský.


Hejtmanství údajně počítá s projektem "superspalovny", což se Tichovskému příliš nezamlouvá. "Neumím si představit, jak bychom odtud dopravovali odpad někam přes Prahu," podotkl.


Skládku v Přibyšicích provozují technické služby, které ze tří čtvrtin vlastní Benešov a ze čtvrtiny Týnec nad Sázavou. Odpad se tam sváží zhruba z pěti desítek obcí v okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů